Buna ziua. Pot fi sanctionata ca am incalcat prevederile art. 196 din codul penal daca am cazut cu motocicleta in timp ce rulam regulamentar pe banda 1 si mi am rupt 6 coaste? Nu a fost implicat alt autovehicul sau alta persoana. Mi s-a intocmit dosar penal pt. vatamare corporala din culpa, dosar care a fost clasat de Parchetul Zarnesti deoarece nu se intruneau elementele constitutive ale acestei infractiuni. Totusi politia Brasov mi-a suspendat permisul pentru 90 de zile, invocand incalcarea art. 196. Cu multumiri, Corina Grigorescu
ART. 48 OUG 195/2002.
Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.
..........
ART. 103
(1) *) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
#M18
c) ***) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
.................................