M-am hotarat sa cumpar aceasta uscatorie, avand in vedere ca toti ceilalti proprietari vor sa mi-o vanda mie numai ca recitind mesajele de pe acest forum, am cateva nelamuriri. @adriantot a spus ca vanzarea este la limita legii iar din ultimul mesaj postat am inteles ca prin Codul Civil, prevederile Art. 651 din Legea nr. 287/2009 se interzice vanzarea uscatoriei catre mine.
In Legea 230/2007, Art. 39 scrie ca proprietatea comuna poate fi utilizata de terti numai printr-un contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
In Legea nr. 287/2009, Art. 651, scrie si mai clarfaptul ca e interzisa vanzarea uscatoriei: "Cota-parte din dreptul de proprietate asupra partilor comune are caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate asupra spatiului din cladire care constituie bunul principal; instrainarea sau ipotecarea cotei-parti nu se va putea face decat odata cu dreptul asupra spatiului care constituie bunul principal."
Dar cred ca @elga50 a punctat foarte bine:
elga50 a scris:
Totusi, actul vanzarii nu este interzis, in sine, asa-i?
In acest caz, acea parte din proprietatea comuna se poate vinde daca toti proprietarii decid asta si isi vand, prin proprie vointa, particica din proprietate, dupa toate regulile unei instrainari de proprietate, adica cu totii si cu cumparatorul la notar si in acelas timp.
Sigur, nu e scris in locul articolelor scoase din lege ca vanzarea se va face cu vointa a 100% dintre proprietarii condominiului deoarece aceasta este singura alternativa ramasa pentru vanzare.
Eu stiu ca legea inseamna reglementarea unei alternative intre mai multe optiuni pe care ar avea-o liberul arbitru, nu decretarea unor evidente incontestabile.
Eu imi doresc sa nu existe nicio posibilitate ulterioara de contestare a vanzarii pentru ca am unii vecini care sunt sigur ca m-ar santaja daca ar fi ceva in neregula. Deci daca merg impreuna cu ceilalti 14 proprietari la notar, in acelasi timp, vanzarea se poate face?