avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Refuzul eliberarii adeverintei de munca in grupa a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Refuzul eliberarii adeverintei de munca in grupa a II-a conform Ordinului 590/2008

Tatal meu a lucrat la o companie de termoficare din 01.10.1974, pana in 09.04.1988 in functia de zidar samotor, functie ce se regaseste in Lista locurilor de munca incadrate in grupa a II-a.
Cand a cerut o adeverinta de la compania la care a lucrat prin care sa demonstreze ca a muncit in grupa a II-a de munca timp de aproape 14 ani, pentru reducerea varstei de pensionare, i s-a dat o adeverinta in care scrie, printre altele:
"In perioada 01.10.1974 pana la 31.12.1975, avand functia de zidar samotor, a fost incadrat in grupa a II-a de munca, in procent de 90%".
Mai jos scrie:
"Locul de munca (functia) de zidar samotor se regaseste in Lista locurilor de munca incadrate in grupa a II-a de munca la pozitia 4, conform Ord.50/90 anexa II poz.6 alin.2. Domnul a desfasurat activitate de zidar samotor in perioada de la 01.10.1974 pana la 09.04.1988".
Pe baza acestei adeverinte, functionarii casei de pensii au luat in considerare numai perioada 01.10.1974 - 31.12.1975 lucrata in grupa a II-a. Numai despre aceasta perioada scrie in adeverinta cu subiect si predicat ca e lucrata in grupa a doua. Pentru perioada 01.01.1976 - 09.04.1988 se poate deduce logic din adeverinta faptul ca tatal meu a lucrat in grupa a II-a de munca.
Cand am mers la Serviciul Personal al companiei de termoficare, o doamna mi-a spus ca numele tatalui meu nu apare in niste inscrisuri ale arhivei societatii si numai pe baza existentei acelor inscrisuri se poate da o adeverinta conforma cu Ordinul 590/2008. Cu toate acestea, exista alte acte evidente care pot atesta munca tatalui meu in functia de zidar samotor in acea perioada, deci in grupa a II-a de munca.
Doamna de la Serviciul Personal mi-a spus sa merg cu adeverinta in instanta unde sa obtin o hotarare judecatoreasca prin care sa se demonstreze faptul ca tatal meu a muncit in grupa a II-a de munca. De la tribunal mi s-a spus ca trebuie chemata societatea la care a lucrat in instanta pentru a i se elibera o adeverinta acceptata de functionarii casei de pensii.
Ce credeti ca e de facut?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:32, 26 Septembrie 2011
D-le Florin
Din punctul meu de vedere nu poate fi vorba de refuzul eliberarii adeverintei de munca in grupa a II-a, iar sansele dvs. de a obtine o adeverinta printr-o actiune in instanta sunt minime.

Totusi, asteptati si alte pareri si numai dupa aceea sa luati o hotarare.

Doresc ca, puntual, sa va dau cateva informatii pentru a-mi justifica puntul de vedere.
Astfel,

1. Eliberarae unei adeverinte se face in baza unor acte care sa ateste faptul care se adevereste.
2. Dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii se face pe baza inregistrarii acestora in carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale, nu in baza unei adeverinte.
3. Solicitati atestarea unei perioade (01.10.1974, pana in 09.04.1988 ) in baza unui act normativ aparut dupa anul 1988 (Ordinul nr. 50/1990, pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii).
4. Beneficiarii de incadrarea in grupele I si II de munca, potrivit Ord. 50/1990 sunt angajatii aflati in activitate la data aparitiei ordinului.
5. Legislatia in domeniu (fie ea ante cat si post decembrista) prevedea activitati de incadrare in grupele de munca, permanenta sau temporara.
6. Locurile de munca unde exista conditii deosebite, dar temporar se stabilesc de catre conducerea unitatii anual. Acestea pot fi imbunatatite prin masuri tehnice sau organizatorice si, asa cum am spus, se incadreaza temporar in aceste grupe si se revizuiesc anual in raport cu modificarea conditiilor.
7. Legislatia in domeniu aplicabila perioadei la care va referiti (01.10.1974, pana in 09.04.1988 ) nu prevedea incadrarea permanenta in grupa a II de munca a activitatii specifice postului oacupat de tatal dvs. Vedeti in acest sens: Legea nr. 27/1966 si Decretul nr.. 215 din 12 iulie 1977 cu privire la incadrarea personalului muncitor in grupele I, II sau III de munca .

P.S. Personal, m-ar bucura sa aveti castig de cauza si as dori sa ma anuntati printr-un mesaj privat.

Bafta!
Domnule Avocat, va multumesc pentru raspuns dar doresc sa aduc cateva informatii suplimentare.

In legatura cu faptul ca dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii se face be baza inregistrarii acestora in carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de M.M.O.S., vreau sa va spun ca in carnetul de munca al tatalui meu, pentru toata perioada lucrata la compania de termoficare scrie ca a lucrat in Meseria de Zidar Samotor.

In adeverinta primita de la societatea de termoficare scrie:
"Pentru perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupe superioare de munca s-a facut, conform Ordinului M.M.O.S. nr.50/1990, prin Hotararea Comitetului Director nr.15/05.06.1992, care a aprobat Listele locurilor de munca din cadrul companiei de termoficare incadrate in grupa I si II de munca.
Locul de munca (functia) de zidar samotor se regaseste in Lista locurilor de munca la pozitia 4, conform Ord.50/90 anexa II poz.6 alin.2.
Domnul a desfasurat activitate de zidar samotor in perioada de la 01.10.1974 pana la 09.04.1988".

Din ceea ce scrie mai sus inteleg ca pentru perioada mentionata conditiile de munca nu au fost imbunatatite prin masuri tehnice sau organizatorice.

Mi-ati scris ca beneficiarii de incadrarea in grupele I si II de munca, potrivit Ord. 50/1990 sunt angajatii aflati in activitate la data aparitiei ordinului. Asta inseamna ca tatal meu trebuia sa fie angajat la acea societate in anul 1990 pentru a i se recunoaste munca in grupa a II-a ? Tatal meu in 1990 lucra la alta societate de la care a primit adeverinta de munca in grupa a II-a acceptata de Casa de Pensii.

In seara aceasta am vorbit cu un domn care se ocupa cu intocmirea cartilor de munca in perioada in care tatal meu lucra la societatea de termoficare si mi-a spus ca problema aceasta o au mai multe persoane si toti cei care au ajuns in instanta au castigat dreptul reducerii varstei de pensionare. Mi-a spus ca trebuie sa ne adresam unui avocat, ceea ce vom face.

Puteti sa imi recomandati unul sau mai multi avocati care se ocupa de astfel de probleme in Timisoara?

Va multumesc!
Domnule Florin
Subiectul dvs. este unul destul de delicat si tocmai de aceea v-am si raspuns. Mi-au trebuit vreo cateva ore sa ma gandesc sau nu sa raspund. Cum am "lucrat" cu grupele de munca m-am gandit sa va spun punctul meu de vedere, dar m-am asteptat sa primiti si alte raspunsuri, "mai" favorabile.
Din fericire, pentru mine, si din pacate pentru dvs. (pt. ca nu va pot ajuta) nu sunt avocat si nici nu cunosc niciunul (nu dupa nume, ci sub aspect profesional).
Eu nu am exclus posibilitatea obtinerii grupei de munca pentru tatal dvs., in primul rand pentru ca, cu ajutorul instantei, se poate obtine orice. Din nefericire si nu de putine ori se poate obtine chiar si...nedreptatea!
Sunt sigur ca deja, in privat, ati primit oferte pentru reprezentare in instanta. Aveti grija in alegerea lui.
Va recomand sa optati pentru un avocat de...succes.
Va trimit un mesaj privat privind avocatul de succes.
Caut un avocat din Timisoara care se poate ocupa de problema descrisa de mine.
florin_jianu:
Intrati pe "Consultanti" si la jud. Timis cautati un avocat si luati legatura cu el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta conditii speciale scorponoc scorponoc As avea dreptul sa ma pensionez, dar nu pot din cauza unei adeverinte. Am lucrat in gr I conditii speciale dar mi se solicita adeverinta de conditii speciale. ... (vezi toată discuția)
Neluare in calcul la pensie pentru limita de varsta a perioadei lucrate in grupa a ii-a MariaTulbure MariaTulbure Am primit zilele acestea Decizia de pensionare pentru limita de varsta. La Motivare, scrie asa: Grupa a II-a de munca aferenta perioadei ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)