Buna ziua, as dori sa va cer opinia cu privire la urmatoarea situatie:
In cadrul unei societati , din cauza specificului activitatii (dispecerat) se doreste ca in contractele individuale de munca sa se faca urmatoarele precizari privind durata munciia
" O normă întreagă, durata timpului de lucru fiind de 8 ore/zi , 40 ore/saptamana.
a). Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează: inegal, 12 ore/zi timp de 7 zile , urmate de 7 zile libere . Conform acestei repartizari a programului salariatul poate presta activitatea in intervalul 06.00-18.00 (ore zi) sau 18.00-06.00 (ore zi/ore noapte), conform necesitatilor si graficului de lucru care este parte integranta a Regulamentului Intern si care va fi afisat la punctul de lucru din .........................
Repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile ale saptamanii decat sambata si duminica, caz in care salariatul beneficiaza de un spor la salariu de ..............."
Considerati ca societatea in acest caz indeplineste toate cerintele Codului Muncii privind timpul de munca si repausul saptamanal ? sau ca va incalca articolul 115 alin. (2) din Codul Muncii ?
Multumesc mult!
Buna ziua,
Am urmarit forum-ul dvs. si stiu ca s-a dezbatut foarte mult subiectul sumelor de recuperat reprezentand diferenta intre contributia datorata de angajator si indemnizatiile platite de acesta salariatilor pentru concediile medicale , si iata si un raspuns al unei adrese intocmite de mine catre CNAS pentru a avea un punct de vedere oficial:
"Referitor la e-mail-ul dvs. adresat şi înregistrat la CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE, cu nr. DSRa ....../12.09.2011, vă comunicăm următoarele :
Conform ORDONANŢEI DE URGENŢÃ Nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aşa cum a fost modificata si completata prin OUG 117/2010, ART. 38 ,
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.
(2) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie, în condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept să le solicite.
Sumele nu mai pot fi recuperate dacă a fost depăşit termenul de 90 zile, termen în care beneficiarul era îndreptăţit să le solicite, prin beneficiar înţelegând atât angajatorul cât şi angajatul sau persoana fizică plătitoare de contribuţie.
Ca atare, menţinem punctul de vedere exprimat de Casa de asigurări de sănătate a Municipiului Bucureşti în răspunsul cu nr. ...../08.07.2011."
Credeti ca din punct de vedere juridic interpretarea art. 40 de catre CNAS este corecta?
Multumesc!