Eu am inteles foarte bine. Din pacate fiscul trateaza acest aspect in mod grosier, raportat la persoana fizica, cumuland toate veniturile, desi sunt realizate pe persoane impozabile diferite.
Intrebati la orice administratie financiara si vi se va spune ca "se cumuleaza" toate veniturile (indiferent de sursa sau persoana impozabila) la nivelul persoanei fizice.
Eu eram interesat de experienta solicitantului initial... (pur stiintific. nu ofer servicii de consiliere si nu caut clienti)
Aveti dreptate in esenta. Lucrez la o speta similara. In termeni juridici situatia are urmatorul fundament:
Tratamentul TVA conform Codului fiscal este raportat la notiunea de "persoana impozabila", preluata din Directiva TVA (definita de art. 125 ind. 1 si 127 CF).
Nu va lasati amagit de motivul care vi se va servi: PFA nu este persoana juridica. Este neimportant.
Toata materia TVA lucreaza cu notiunea de persoana impozabila iar aceasta include orice entitate de natura sa desfasoare independent activitate economica. Noul Cod civil clarifica lucrurile in privinta patrimoniului de afectatiune si a persoanei juridice "de fapt".
Chiar si asa OUG 44/2008 definiste clar patrimoniul de afectatiune al PFA.
In concluzie, plafonul TVA se stabileste pe persoana impozabila, asa cum corect ati intuit dvoastra. In cazul dvoastra sunt doua persoane impozabile in perspectiva TVA: PFA, cu inregistrare fiscala distincat si persoana fizica ca atare. Plafonul de scutire TVA se aplica separat pentre aceste persoane impozabile.
Exista jurisprudenta UE, hotarari jud. si chiar solutii fiscale ale DGFP din Buc si tara in acest sens.
Contestati orice masura contrara acestei abordari.
Va pot ajuta pe mail cu jurisprudenta invocata (mqhaq@yahoo.com) si as recunoscator daca m/ati tine la curent cu speta dvoastra (lucrez la situatii similare si eu).