Alt caz similar: firma din Romania are contract cu firma din Germania pe consultanta. Practic firma din Gemania vine cu proiectele si firma din Romania trebuie sa le rezolve. Angajatii sunt ai firmei din Romania si lucreaza fiind trimisi in delegatie in UE la locatia sau locatiile unde au loc aceste proiecte (practic beneficiarul final al muncii este direct compania Germana sau chiar o alta companie). Nefiind vorba de detasare - pentru ca angajatii raman ai companiei din Romania - ei vor lucra in statul UE in baza contractului dintre compania romana prestatoare de servicii de consultanta si compania Germana care are proiectele - ci de delegatie vreau sa stiu daca angajatii respectivi pot lucra mai mult de 120 de zile pe an in delegatie intr-o tara membra UE sau nu tinand cont de articolul din codul muncii (care are o formulare interpretabila ca sa nu spun mai mult) doar 120 de zile?
"Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuiuia"
Din formularea: "se poate prelungi prin perioade succesive de maximum 60 de zile" eu inteleg ca daca angajatul isi da acordul pot sa il trimit in delegatie de mai multe ori timp de 60 de zile si nu doar de 2 ori.
Am auzit insa si de varianta ca de fapt ei au vrut sa limiteze prin acest text doar la 120 de zile. Care e de fapt adevarul?
Daca sunt intr-adevar 120 de zile si compania romana are contract pe un an in aceeasi locatie UE si trimite prin rotatie 3 angajati fiecare cate 120 de zile, trebuie sa se inregistreze si in respectiva tara ca si companie? Subliniez angajatii sunt in delegatie, nu depasesc ei 183 de zile in aceasi locatie UE, dar in schimb compania obtine venituri din aceasi locatie pentru o perioada mai mare de 183 de zile, companie romana avand exclusiv contracte in UE neavand venituri considerabile din Romania unde este inregistrata fiscal.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Bun, problema este ca si daca as vrea sa depun declaratia 390 nu pot pana nu fac si celelalte formalitati: inscriere ca platitor de TVA si inscriere in registrul op intracom. In normele metodologice scrie clar ca tb sa fi platitor de TVA iar in declaratie se si cere codul respectiv.
Acum nu pot face acele formalitati pentru ca este cerut cazierul judiciar (pt administrator si asociatul unic), iar eu nefiind in tara nu il pot obtine. Or sa primeasca declaratia cu CUI-ul de neplatitor de TVA pana se rezolva? In cazul prestarii de servicii intracomunitare exista vreo suma limita cum este cea de la articolul 153 de 35000?
Buna ziua as dori si eu o lamurire cu privire la un caz si anume:
Pers juridica X srl din Romania ia un proiect in Africa prin intermediul unui intermediar din UE (Belgia). Proiectul este subcontractat de catre beneficiarul din Africa catre o pers juridica din UE(Belgia) iar respectiva pers juridica din UE il subcontracteaza unei pers juridice (X Srl din Romania). Practic pers juridica dintr-un stat UE platestste pers juridica din alt stat UE (Romania).
Pers juridica din RO nu este platitoare de TVA la acest moment fiind infintata in August bazandu-se pe prevederea art 153 (incasari sub 35000 EUR). Art. 153^1 in schimb spune ca:
"Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;"
Beneficiarul este intr-adevar din UE (el plateste facturile plata vine din UE) dar locul de prestare al serviciului nu este stat membru UE
Intrebri:
1. Ar trebui depusa declaratia 390 in acest caz?
2. Pers juridica din Rom este pasibila de amenda pentru ca nu a facut cerere de inscriere ca platitor de tva conf art 153^1 si ulterior de inscriere in registrul operatorilor intracomunitari?
Multumesc
PS:M-ar interesa insa un raspuns din punct de vedere legal despre cum se interpreteaza locul de prestare al serviciului.