avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA inscriere ca platitor de TVA si declaratia 390
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

inscriere ca platitor de TVA si declaratia 390

Buna ziua as dori si eu o lamurire cu privire la un caz si anume:
Pers juridica X srl din Romania ia un proiect in Africa prin intermediul unui intermediar din UE (Belgia). Proiectul este subcontractat de catre beneficiarul din Africa catre o pers juridica din UE(Belgia) iar respectiva pers juridica din UE il subcontracteaza unei pers juridice (X Srl din Romania). Practic pers juridica dintr-un stat UE platestste pers juridica din alt stat UE (Romania).
Pers juridica din RO nu este platitoare de TVA la acest moment fiind infintata in August bazandu-se pe prevederea art 153 (incasari sub 35000 EUR). Art. 153^1 in schimb spune ca:
"Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;"
Beneficiarul este intr-adevar din UE (el plateste facturile plata vine din UE) dar locul de prestare al serviciului nu este stat membru UE
Intrebri:
1. Ar trebui depusa declaratia 390 in acest caz?
2. Pers juridica din Rom este pasibila de amenda pentru ca nu a facut cerere de inscriere ca platitor de tva conf art 153^1 si ulterior de inscriere in registrul operatorilor intracomunitari?
Multumesc

PS:M-ar interesa insa un raspuns din punct de vedere legal despre cum se interpreteaza locul de prestare al serviciului.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:50, 25 Septembrie 2011
stimate d-le dcgeo,
nu ne-ati spus ce era mai important.
ce fel de servicii presteaza firma din romania catre firma din belgia?
(am inteles ca le presteaza in africa)
firma presteaza servicii de consultanta in inginerie, mai exact programare la fata locului (Africa)
1.da, ar trebui depusa decl. 390 (si aici se amendeaza cu 2% din sumele nedeclarate)
2.firma este pasibila de amenda pentru neinsrierea in roi si neinregistrarea in scopuri tva intracomunitar

conform codului fiscal ca si regula generala business to business (B2B), art 133, alin 2, locul prestarii serviciilor intracomunitare este considerat a fi locul unde este stabilit beneficiarul, indiferent de locul efectiv al prestarii acestor servicii, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul (echivalentul art. 150, alin 2 cf)
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
xerxes, utilizator
Bun, problema este ca si daca as vrea sa depun declaratia 390 nu pot pana nu fac si celelalte formalitati: inscriere ca platitor de TVA si inscriere in registrul op intracom. In normele metodologice scrie clar ca tb sa fi platitor de TVA iar in declaratie se si cere codul respectiv.
Acum nu pot face acele formalitati pentru ca este cerut cazierul judiciar (pt administrator si asociatul unic), iar eu nefiind in tara nu il pot obtine. Or sa primeasca declaratia cu CUI-ul de neplatitor de TVA pana se rezolva? In cazul prestarii de servicii intracomunitare exista vreo suma limita cum este cea de la articolul 153 de 35000?
declaratia 390 nu o pot depune decat persoanale platitoare de tva sau persoanele inregistrate in scopuri intracomunitare de tva, deci numai cele care detin un cod valid de tva.
in cazul prestarii de servicii intracomunitare nu exista limita sau plafon.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am obligatia de a ma inregistra ca platitor de tva ? ga-ga ga-ga buna ziua ! am obligatia pentru a putea emite factura de prestari servicii -construcii montaj in Ue -( beneficiarul este stabilit in Ue el va plati tva ... (vezi toată discuția)
Declaratie prestare de servicii intracomunitare rocky2009 rocky2009 Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce declartatii se depun pentru un PFA care este neplatitor de TVA, dar care presteaza servicii intracomunitare. Multumesc (vezi toată discuția)
Trecere la plata tva - pfa codew codew Buna ziua, Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA. Cum trebuie ... (vezi toată discuția)