Va multumesc pentru raspuns.
Este de ajuns sa cer in instanta modificarea certificatului de mostenitor incheiat in urma decesului concubinei, sau trebuie deschis un proces separat de partaj in care sa solicit si plata valorii masinii la data decesului fratelui meu?
Multumesc anticipat
Multumesc forte mult. Sper ca am inteles acum.
Legal concubina nu a avut calitatea de mostenitor dupa moartea fratelui meu, ci de coproprietar al apartamentului. In acest caz nici certificatul de mostenitor incheiat dupa moartea concubinei nu este corect deoarece la activul mostenit este trecut 5/6 din apartamentul detinut in comun in timpul vietii cu fratele meu (in loc de 1/2). In acesta situatie mostenitorii fratelui meu pot cere in justitie (sau pot solicita notarului?) anularea partiala a certificatului de mostenitor incheiat dupa moartea concubinei, pentru atingerea drepturilor lor, si, totodata, sa solicite introducerea ca pasiv mostenit valorea masinii pe care in mod ilicit si-a insusit-o in urma decesului fratelui meu? - situatie in care pasivul poate fi recuperat din valoarea activului mostenit.
Va multumesc
Buna ziua,
Fratele meu impreuna cu concubina au detinut impreuna un apartament proprietate personala in cuantum de 50% fiecare. Cum acesta proprietate era pe numele amandurora, dupa moartea fratelui meu in certificatul de mostenitor a fost intodusa si ea cu 1/2 din apartament. Mostenitorii de drept au mostenit 1/2 din acest apartament precum si masina cumparata de acesta de noua, cu 1 an inainte de deces. Din motive obiective, partajarea bunurilor conform certificatului de mostenitor nu a fost posibila, iar masina a ramas in posesia concubinei. Dupa doi ani de la decesul fratelui meu a murit si concubina, avand ca mostenitor pe fratele ei care a preluat aceasta masina trecand-o pe numele lui.
Suntem in situatia de a pune in aplicare certificatul de mostenitor, dar intre timp starea masinii este deplorabila. In acesta situatie care este modalitatea pentru ca mostenitorii de dept ai fratelui meu sa poata intara in posesia valorii masinii de la data decesului acestuia?
Se considera acesta masina ca pasiv al mostenirii (datoriile defunctului nestinse pana la moartea acestuia, de care raspunzi cu activul mostenirii, nu cu bunurile personale) pe care urmeaza sa o primeasca fratele concubinei? Ce trebuie intreprins pentru aceasta?
Va multumesc.
Dupa moarea fratelui meu (2007) s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata (la acea vreme minora) dupa sora noastra decedata. Masa succesorala era constituita dintr-o masina si un aparament.
Succesiune facuta dupa moartea fratelui a prevazut 6/8 pentru fosta sotie (in prezent fratele acesteia) si cate 1/8 pentru fiecare dintre ceilalti mostenitori.
Din motive independente de noi (nepoata era minora), succesiunea nu a fost pusa in aplicare, sotia cestuia folosind in continuare atat apartamentul cat si masina.
Dupa 2 ani (2009) a murit si sotia fratelui meu, partea ei de mostenire revenind fratelui acesteia. Nici atunci nu s-a facut impartirea bunurilor din acelasi motiv. In 2012, cand nepoata a implinit 18 ani, s-a demarat punerea in aplicare a certificatului de mostenitor. Masina cumprata de noua de fratelui meu in 2006, a fost folosita de acesta doar un an, dupa care a fost folosita de sotie, iar dupa moartea acesteia de fratele ei. In 2012 avand vechime de 6 ani, masina a fost evaluata la 2400 Euro, iar apartamentul a fost scos la vanzare. Conform certificatului de mostenire, cota din masina care ne-a revenit mie si nepoatei a fost de cate 400 Euro. Pana sa se vanda apartamentul, in 2013 am intat in posesia deciziei de divort dintre fratele fratele meu si sotia sa, divort ce a avut loc in 2004. Dupa acest divort ei nu s-au mai casatorit, ramanand in concubinaj timp de 17 ani, pana la moarte. La doi ani dupa divort ei au cumparat apartamentul de stat in care locuiau, contractul de vanzare-cumparare fiind incheiat pe numele amandurora si platit in cote egale de catre amandoi.
In concluzie, in momentul decesului fratelui meu, acesta nu era casatorit, deci singurii mostenitori ai acestuia suntem nepoata mea si cu mine.
Am procedat la anularea certificatului de mostenitor incheiat fraudulos in 2007, iar acum trebuie refacut certificatul de mostenitor astfel incat masina si 1/2 din apartament sa ne revina noua, nepoatei mele si mie, in calitate de mostenitori legali.
Problema pe care as dori sa o ridic este cea a masinii cumparate de fratelui meu, dar care, fara nici un drept, a fost folosita de familia "sotiei", timp de 8 ani.
La nivelul carui an se stabileste valoarea ei? La nivelul 2007 cand a murit fratele meu si cand trebuia mostenita de urmasii de drept, sau in 2012, dupa 5 an de folosinta nelegala de catre familia sotiei, asa cum s-a procedat?
Intreb deoarece si cheltuielile procesului de anulare a certificatului de mostenire au tebuit sa le suportam noi, nepoata mea si cu mine, desi era vorba de o reparatie a unei nedreptati ca urmare a unei fraude facuta de fosta sotie, iar conform Codului Civil, art 774 "Coerezii contribuie la plata datoriilor si sarcinilor succesiunii, fiecare in proportie cu ce ia.", in acest caz de singurul mostenitor al fostei sotii, fratele acesteia.
Cum tebuie procedat pentru o evaluare corecta a masinii (2007) si ccre este modalitatea de recupere a acestei sume de la mostenitorul fostei sotii, conform acestui articol de lege?
Va multumesc anticipat.
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri.
Am angajat un avocat care a depus dosarul pentru obtinerea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor in baza deciziei de divort din 1994, dar ni s-a spus ca trebuie, pana la primul termen de infatisare, sa mergem la un mediator.
Mai este nevoie de mediere in situatia acesta in care certificatul de mostenire a fost obtinut in mod fraudulos? Ce mediem noi de fapt, cand de fapt trebuie modificat tot actul de mostenitor?
Astept raspunsul dumneavoastra pentru a stii daca este intradevar nevoie sa apelam la un mediator sau nu.
Cu multumiri anticipate.
Multumesc foarte mult!
In acesta situatie, dupa anularea certificatului de mostenitor, inteleg ca se va incheia un alt act intre mine si nepota mea, pe de o parte, si fratele fostei sotii pe de alta parte, privind impartirea bunurilor obtinute in parteneriat, aflate pe numele celor doi fosti soti, si anume: apartamentul cu tot ce era in el si masina. Acest nou act nu este un act de mostenire ci un act de partajare a bunurilor avute ca parteni de catre cei doi.
Ce denumire poarta acest act initial, unde se poate incheia si ce presupune acesta?
Presupun, apoi, ca in baza acestui act sa se va incheie un certificat de mostenire avand ca beneficiari pe mine si pe nepoata mea.
Va multumesc anticipat.
Dupa moarea fratelui meu s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata ( la acea vreme minora) dupa sora noastra decedata. Masa succesorala era constituita dintr-o masina si un aparament.
Din motive subiective (sotia ramasa era bolnava si nu doream sa o evacuam din casa, iar nepoata era minora), nu s-au impartit bunurile.
Dupa 2 ani a murit si sotia, partea ei de mostenire revenind fratelui acesteia.
Intre timp am facut rost de dovada cum ca fratele meu era divortat de sotia sa de 17 ani, ei ramanand impreuna. In momentul divortului cei doi locuiau cu chirie, intr-un apartament de stat. Doi ani mai tarziu au cumparat apartamentul de la stat, contractul de vanzare-cumparare fiind incheiat pe numele amandurora.
Cu toate acestea, succesiune facuta dupa moartea fratelui a prevazut 6/8 pentru fosta sotie (in prezent fratele acesteia) si cate 1/8 pentru fiecare dintre ceilalti mostenitori.
Am incercat pe cale amiabila sa rezolvam problema succesiunii cu fratele presupusei sotii, dar acesta neaga veridicitatea hotararii de divort (i-a fost inaintata o copie legalizata ).
Care sunt metodele prin care putem contesta succesiunea care a fost facuta in baza unui fals, in realitate eu si nepoata mea avand dreptul la 1/2 din valoarea succesiunii, si ce implica acestea?
Ce efecte juridice are acest fals asupra fratelui fostei sotii?
Am reusit sa aflu faptul ca in contractul de cumparare al apartamentului sunt trecuti atat ex sotul cat si ex sotia. Plata s-a facut prin rate lunare de catre ex sotie, conform contractului de cumparare.
In aceasta situatie pot aparea probleme privind partea de mostenire ce revine urmasilor exsotului?
Avem sanse sa obtinem 1/2 din valoarea apartamentului si ce trebuie sa facem pentru acesta?
Va multumesc.
Tinand cont de faptul ca, desi nu mai aveau alte proprietati sau bunuri comune in afara de apartament, totusi, dupa moartea fratelui meu, ex sotia a demarat actiunea de succesiune pretinzand ca sunt inca casatoriti (depunerea certificatului de casatorie), singura concluzie e ca apartamentul este pe numele fratelui meu!!!!
Problema este ca actele de vanzare-cumparare ale apartamentului se afla la fratele ex-sotiei (in calitate de mostenitor a 5/8 din apartament, conform succesiunii) si nu putem intra in posesia lor.
Cum am putea altfel sa aflam numele proprietarului de drept al apartamentului?
Cu multumiri!
1. Cred ca, locuind amandoi in aceasta casa cu chirie de la stat, nu putea sa cumpere casa unul singur, fara acordul celuilalt. Avand in vedere ca nu aveau alta proprietate, deci urma sa locuiasca impreuna in continuare, casa a fost cumparata in calitate de familie. In acesta casa au locuit impreuna, in concubinaj, pana la moarte, adica inca 14 ani.
2. Urmasul minor este fica surorii mele ai carei parinti au decedat si a carei tutore nu a fost de acord cu executarea succesiunii pana la implinirea varstei de 18 ani a fetei.
3. Divortul a fost anuntat familiei mele in treacat, precizandu-se ca este problema lor, iar relatia a continuat ca si cum ar fi fost casatoriti. La dezbaterea succesiunii ex sotia a anuntat ca de fapt s-a renuntat la actiunea de divort si a prezentat certificatul de casatorie. Am discutat cu notarul care mi-a precizat ca odata ce exista acest certificat inseamna ca sunt casatoriti, deci succesiunea se face tinand cont de casatorie.
De precizat ca acest divort nu este consemnat la primarie - Starea Civila. Dupa mai multe cautari in arhivele tribunalului am reusit sa gasesc hotararea judecatoreasca privind desfacerea casatoriei, pastrarea numelui sotului si impartirea spatiului locativ.