avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea datoriilor defunctului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea datoriilor defunctului

Buna ziua,
Fratele meu impreuna cu concubina au detinut impreuna un apartament proprietate personala in cuantum de 50% fiecare. Cum acesta proprietate era pe numele amandurora, dupa moartea fratelui meu in certificatul de mostenitor a fost intodusa si ea cu 1/2 din apartament. Mostenitorii de drept au mostenit 1/2 din acest apartament precum si masina cumparata de acesta de noua, cu 1 an inainte de deces. Din motive obiective, partajarea bunurilor conform certificatului de mostenitor nu a fost posibila, iar masina a ramas in posesia concubinei. Dupa doi ani de la decesul fratelui meu a murit si concubina, avand ca mostenitor pe fratele ei care a preluat aceasta masina trecand-o pe numele lui.
Suntem in situatia de a pune in aplicare certificatul de mostenitor, dar intre timp starea masinii este deplorabila. In acesta situatie care este modalitatea pentru ca mostenitorii de dept ai fratelui meu sa poata intara in posesia valorii masinii de la data decesului acestuia?
Se considera acesta masina ca pasiv al mostenirii (datoriile defunctului nestinse pana la moartea acestuia, de care raspunzi cu activul mostenirii, nu cu bunurile personale) pe care urmeaza sa o primeasca fratele concubinei? Ce trebuie intreprins pentru aceasta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cojocaruconstanta , utilizator 09:02, 24 Februarie 2015
Autovehiculul in discutie nu are cum sa faca parte din pasivul mostenirii. Trebuie cerut partajul.
Multumesc forte mult. Sper ca am inteles acum.
Legal concubina nu a avut calitatea de mostenitor dupa moartea fratelui meu, ci de coproprietar al apartamentului. In acest caz nici certificatul de mostenitor incheiat dupa moartea concubinei nu este corect deoarece la activul mostenit este trecut 5/6 din apartamentul detinut in comun in timpul vietii cu fratele meu (in loc de 1/2). In acesta situatie mostenitorii fratelui meu pot cere in justitie (sau pot solicita notarului?) anularea partiala a certificatului de mostenitor incheiat dupa moartea concubinei, pentru atingerea drepturilor lor, si, totodata, sa solicite introducerea ca pasiv mostenit valorea masinii pe care in mod ilicit si-a insusit-o in urma decesului fratelui meu? - situatie in care pasivul poate fi recuperat din valoarea activului mostenit.
Va multumesc
numai in justitie. notarul nu poate anula nimic
Va multumesc pentru raspuns.
Este de ajuns sa cer in instanta modificarea certificatului de mostenitor incheiat in urma decesului concubinei, sau trebuie deschis un proces separat de partaj in care sa solicit si plata valorii masinii la data decesului fratelui meu?
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire, evacuarea unui mostenitor isaura isaura Buna ziua, revin cu problema mea la care nu s-a gasit nici un raspuns: Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Parintii nostri au o ... (vezi toată discuția)
Partaj florianb florianb Buna ziua, Ma numesc Florian si as dori sa aflu cateva detalii in ceea ce priveste urmatoarea situatie: Fratele tatalui meu a murit anul acesta si ca atare ... (vezi toată discuția)
Preluarea datoriilor de catre mostenitor cojocaruconstanta cojocaruconstanta Dupa moarea fratelui meu (2007) s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata (la acea vreme minora) dupa sora noastra ... (vezi toată discuția)