avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Buna ziua,
Ma numesc Florian si as dori sa aflu cateva detalii in ceea ce priveste urmatoarea situatie:
Fratele tatalui meu a murit anul acesta si ca atare urmeaza sa se faca succesiunea intre cei doi frati ramasi (tatal meu si sora lui).
O informatie suplimentara ar fi ca fratele tatalui meu a trait in concubinaj timp de aproximativ 8-9 ani cu o femeie dar nu au realizat nimic impreuna (toate proprietatile - constructiile au fost realizate, o parte inainte de aceasta relatie, iar terenul plus cealalta parte a constructiilor au fost mostenite). In plus, 2 cladiri au fost construite fara autorizatie inainte de '89.
Documentele necesare inceperii partajului succesoral (de exemplu: certificatul de deces in original si certificatul de mostenitor) sunt detinute de sora tatalui meu.
Intrebarile mele ar fi :
1. Tatal meu doreste inceperea procesului de succesiune. Intrucat sora amana inaintarea spre tribunal a partajului (actele necesare fiind in posesia ei), ce masuri poate lua tatal meu pentru pentru a intra in posesia actelor si a demara succesiunea ?
2. Terenul este in suprafata de 660 m2, deci ar reveni in mod normal 330 m2 de fiecare, insa apare problema imobilelor, care in marea majoritate sunt distribuite pe bucata de teren pe care tatal meu ar dori sa o revendice, dar nu-l intereseaza cladirile. Intrebarea ar fi daca acestea pot fi demolate cu acordul partilor astfel incat acestea sa nu mai intre la partaj, iar in cazul in care nu se ajunge la nici un acord in privinta partajului ce variante mai exista ?
3. O ultima intrebare ar fi daca concubina fratelui tatalui meu intra si ea la partaj si cu ce drepturi ?

Va multumesc foarte mult !
In primul rand, fratele tatalui a avut copii? (recunoscuti in mod oficial). Mai traieste vreun bunic de-al dumneavoastra?

1. Pentru partaj, nu este necesara decat copia certificatului de deces. Se paote face rost de la Primaria unde este inregistrat decesul de o copie autentificata. Alte acte de care se poate face rost: extras C.F., adeverinta din registrul agricol, indiferent daca sora tatalui dumenavoastra este sau nu de acord.
Oricum, instanta o poate obliga sa depuna anumite acte.
2. In masa partajabil intra toate bunurile pe care le-a avut defunctul in momentul mortii sale, inclusiv acele cladiri care "va deranjeaza". La partaj se poate cere in instanta atribuirea anumitei portiuni de teren. daca imobilul nu este partajabil in natura, se poate sa fie atribuit unuia dintre mostenitori si sa plateasca sulta potrivit valorii de circulatie a imobilului. Daca nici asa nu se inteleg, instanta poate scoate la licitatie publica imobilul si sa se imparta banii...
3. Daca concubina a dobandit anumite bunuri impreuna cu unchiul dumneavoastra, poate intra in cota parte proportionala cu cat a contribuit, sau poate avea doar un drept de creanta: depinde de bunuri si de modalitatea de dobandire a acestora. Teoretic, se poate orice. Trebuie apreciat in concret. (De ex, se poate sa fi cumparat impreuna un bun, prin act autentic si in contract sa se prevada ca sunt proprietari pe cate 1/2 parte din bun). Insa concubina nu are calitate de mostenitoare decat daca exista in favoarea ei vreun testament.
Pentru partaj e nevoie, in primul rand, de acte de proprietate. Ca daca esti la partaj, Veronica, nu mai conteaza daca acesta e in urma mostenirii sau al bunurilor comune...
Oricum, aici e iesire din indiviziune cred si nu partaj.

De ce sa faceti mostenirea prin instanta? La notar, de ce nu? Puteti darama acele cladiri, daca sunteti toti mostenitorii de acord. Autoritatile insa, daca va prind, va pot amenda.
Nu vad insa de ce sa faceti demersuri pentru acte de proprietate si apoi autorizatie de demolare daca tot nu va intereseaza acestea. ;) E o scarpinare in lipsa mancarimii... :) Daramati fara sa faceti mare zgomot si mizerie, sa nu se planga vecinii...
Intrebati concubina in ce masura a contribuit la bunuri. as introduce-o si pe ea in cauza, daca as face prin instanta, ca sa nu pretinda mai tarziu. Sau as face o intelegere scrisa cu ea, in caz contrar.
Ati acceptat mostenirea in 6 luni de la deces?
Un certificat de deces puteti obtine declarandu-l pe celalalt furat de sora dv. Fara urmari penale, numai declarati la Primarie ca v-a fost luat de sora care nu doreste dezbaterea mostenirii... veti obtine altul.
Fratele tatalui meu nu are copii. Mai traieste decat bunica mea, dar aceasta a divortat de bunicul meu acum 20-25 de ani si in urma divortului s-a realizat partajul.
Concubina nu a contribuit cu nimic la aceste bunuri.
Dorim sa se faca mostenirea in instanta pentru ca nu s-a cazut de acord asupra modului cum se va face partajul.

Va multumesc pentru sprijin !
Daca oricum ajungeti in instanta, mergeti la un avocat care sa va si calculeze exact cotele, dar sa va si explice cam ce anume va asteapta, cam care ar fi intinderea procesului, costuri estimative, probe de care trebuie sa faceti rost...

Sa dea tatal dv. o declaratie de acceptare in maxim 6 luni de la deces... Sau introduceti actiunea in instanta in acest termen maxim, este dovada acceptarii tacite a succesiunii si va scuteste de cei cativa banisori de dat pentru declaratia notariala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune teren si casa Radu Doina Radu Doina Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in situatia de mai jos : - anul 2005 bunica si bunicul detin o casa cu gradina si 5 ha de teren ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune in instanta gabriela_ruta@yahoo.com gabriela_ruta@yahoo.com Buna seara. Tatal meu a decedat inaintea bunicului pt care se face succesiunea. Matusa-mea a deschis deja un proces in instanta. Am inteles ca in acest ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)