avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura succesiune in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura succesiune in instanta

Buna seara. Tatal meu a decedat inaintea bunicului pt care se face succesiunea. Matusa-mea a deschis deja un proces in instanta. Am inteles ca in acest moment,impreuna cu originalele doc. de nastere si deces al tatalui, respectiv extras de la primarie pt bunic pot accepta cota mea succesorala. Dar nu se incheie aici,nu? trebuie stabilit cine ce mosteneste loturi exacte in cazul acesta parcele de teren arabil. Asadar ne reunim ori la tribunal ori la notar cu totii?
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 13:40, 31 Octombrie 2024
Buna ziua

Sunt 2 aspecte:
- succesiunea --> care stabileste cine sunt mostenitorii, bunurile propriu-zise, datoriile (daca exista) si cota-parte a fiecarui mostenitor.
- partajul --> impartirea efectiva a bunurilor

Nu este obligatoriu sa faceti partaj. Puteti ramane in coproprietate.

Partajul il puteti face la notar (daca va intelegeti) sau in instanta in caz contrar.

Taxa de partaj e 3% din valoarea masei partajabile (valoarea tututor bunurilor supuse partajului).
Veți stabili în instanță ce doriți.
La notar trebuie sa vina sa semneze toți.
Altfel nu se poate.

București 2024
e adevarat ca "Dacă defunctul avea copii în viaţă şi nu era căsătorit la data decesului, moştenirea sa se împarte în mod egal între copii.

Cota unui copil decedat înaintea defunctului este moştenită în mod egal de către proprii copiii, aflaţi în viaţă la data decesului defunctului."
In situatia mea se imparte la jumatate? Multumesc de ajutor
Buna ziua

1. Daca defunctul nu era casatorit la data decesului, dar a avut copii, mostenirea se imparte in mod egal la copii.
2. Cota unui descendent (copil) decedat inainte defunctului se imparte la descendentii sai, care si ei la randul lor pot avea reprezentare succesorala.

Deci daca bunicul a avut numai 2 copii si nu a fost casatorit la data decesului, atunci mostenirea se imparte la cei doi copii, in mod egal (tatal dvs + matusa dvs).

Dvs veniti la mostenire din partea tatalui. Daca nu ati avut frati sau surori, dvs mosteniti intreaga parte a tatalui, adica jumatate din mostenirea de dupa bunic. Daca in schimb aveti frati sau surori in viata atunci jumatatea tatalui se va imparti intre fratii/surorile in viata. Daca ati avut un frate sau sora care a decedat si a avut copii, atunci partea acelui frate/sora se duce la copii sai.

Prin urmare mosteniti jumatate din averea bunicului numai daca nu aveti frati sau surori sau daca ati avut atunci acei frati/surori nu au avut copii.


Pentru BogdanGri

[]Buna ziua

Pe baza documentelor mele, certificat de naștere și buletin,apoi certificate de deces originale de la tată și bunic pot face declarație de acceptare succesiune doar pentru câteva parcele? Am și dovezi că am plătit impozit anual. Mulțumesc de ajutor





Alte discuții în legătură

Succesiune nellyy nellyy Bună ziua. Doresc sa fiu informata cu privire la următoarea situație. Tocmai ce am aflat ca tatăl meu care a decedat în urma cu 7 luni, moștenește o ... (vezi toată discuția)
Succesiune- mod impartire bunuri MIV MIV Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie ,in vederea succesiuni. mariancristielena mariancristielena Buna ziua,o intrebare la dvs daca puteti sa ma ajutati.Tatal meu a decedat,Tata a avut 6 frati ( 3 frati si 3 surori )nici unul nu mai traiesc.Una dintre sora ... (vezi toată discuția)