avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Bună ziua.
Doresc sa fiu informata cu privire la următoarea situație.
Tocmai ce am aflat ca tatăl meu care a decedat în urma cu 7 luni, moștenește o cota parte din bunurile imobile ale bunicii .Deoarece mai există două surori ale tatălui, și acestea mostenesc în egala măsură cu tatăl meu, conform certificatului de moștenitor întocmit atunci când bunica a decedat.
Am doua întrebări :
1.Eu am am o sora care nu este interesată de această moștenire, și dorește sa cedeze în favoarea mea.Este suficienta o declarație la notar de renuntare în favoarea mea? astfel încât sa nu pretindă surorile tatălui meu partea ei? .
2.Imobilul moștenit în cota parte de tatăl meu se afla în alt județ și am înțeles că succesiunea se face în localitatea unde defunctul (tatăl meu )a avut domiciliul, respectiv în localitatea unde eu locuiesc. Ce acte ar trebui sa solicit înainte de a merge la notar? sau este suficient sa mă prezint doar cu certificatul de deces al tatălui meu și dovada ca sunt fiica lui?.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: nellyy , utilizator 14:10, 2 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, sora care nu este intresata la mostenire poate face declaratie de renuntare la drept, caz in care bunurile se impart la ceilalti mostenitori care accepta succesiunea. Mai degraba faceti un contract de vanzare-cumparare a dreptului de mostenitor. Rezolvati-o pe asta si reveniti cu precizari clare.
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
emil6702, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu exista renuntare "in favoarea". Actul de renuntare este pur abdicativ, iar partea celui care renunta se va imparti in mod egal intre mostenitorii care raman.
Matusile dvs nu au cum si de ce sa pretinta cota surorii dvs. Succesiunea se imparte pe ramuri.
Mostenitorii bunicii sunt cele 2 matusi si tatal dvs.
Mai departe, cota tatalui se transmite dvs si surorii. Daca sora renunta si nu mai aveti alti frati, pe cota tatalui, dvs ramaneti unic mostenitor.
2. Daca procedura succesorala a fost inceputa de matusile dvs, probabil au procurat dansele actele necesare.
Dvs trebuie sa prezentati certificatul de nastere si deces al tatalui, certificatul dvs de nastere si casatorie si actul de identitate.
Si declaratia de renuntare a surorii dvs, dupa caz.
Multumesc mult. Acest ultim raspuns este mai detaliat si am inteles ce trebuie facut,deoarece nu intelegeam din raspunsul anterior despre ce contract de vanzare este vorba, pt ca asa cum am specificat, tatal meu si matusile au facut actul de mostenire cu cota parte fiecare. E adevarat ca nu am spus si faptul ca ele (matusile )nu au fost de acord sa faca partajul. Asa ca nimeni nu are cum sa faca un contract de vanzare cumparare. ..e corect? .
Multumesc
Daca dezbateti si succesiunea tatalui, iar sora renunta, in final dvs veti deveni proprietar in indiviziune alaturi de matusi.
Si ca atare, imobilul nu poate fi vandut decat cu acordul tuturor.
Mulțumesc frumos pentru răbdarea cu care mi-ați explicat cele relatate mai sus.
O zi plăcută sa aveți! .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune in instanta gabriela_ruta@yahoo.com gabriela_ruta@yahoo.com Buna seara. Tatal meu a decedat inaintea bunicului pt care se face succesiunea. Matusa-mea a deschis deja un proces in instanta. Am inteles ca in acest ... (vezi toată discuția)
Mostenirea dupa tatal meu en3rgy23 en3rgy23 Este o situatie ceva mai complicata si as dori sa stiu daca trebuie sa fac ceva demersuri sau nu. Situatia este urmatoare : Tatal meu a mostenit averea ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi dupa 30 ani flori9 flori9 Daca mama a renuntat la mostenire in urma decesului tatalui ei in favoarea mamei ei (asta intamplandu-se acum 30 ani), iar aceasta din urma a decedat si ea ... (vezi toată discuția)