Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se imparte mostenirea si cu ce acte sa merg la notar avind in vedere ca titlul de proprietate e pe numele bunicilor (a parintilor tatei)deci nici el( tatal decedat) nu are acte pe numele sau, terenul pe care il administra si il foloseam era impartit doar intre ei fratii verbal fara acte doveditoare desi nu inteleg caci la primarie cand plateste mama impozitul e pe numele bunicilor dar nu am inteles niciodata pe ce suprafata se calculeaza si cum cine a dat masuratorile facute intre ei frati ( candva a detinut tatal titlul de proprietate a bunicilor,il avea tata acasa ,el mergea la primarie ca reprezentant al familiei dar cu cateva luni inainte de decesul tatei a venit o sora si la cerut cai trebuie si i la dat pe original nu o copie )deci in concluzie nu avem nici un act , unde sa ne adresam si ce sa facem sa putea intra in posesia actelor pentru a fi (in legalitate cu terenul si casa pe care o detinem)
Daca proprietarii din acte sunt bunicii dvs. iar de pe urma lor nu s-au dezbatut succesiunile atunci acesta este primul pas: dezbaterea succesiunii bunicilor iar pt. asta trebuie ca unchii si matusile in viata sa adune documentatia necesara(certificate de deces, anexele+certificatele fiscale eliberate de Primaria unde au avut defunctii ultimul domiciliu, titluri de proprietate si toate actele de stare civila ce stabilesc filiatia) si, in buna intelegere, sa se prezinte la notariat pentru a solicita eliberarea Certificatului de mostenitor si a iesirii din indiviziune. Exista si varianta dezbaterii in instanta, dar mult mai costisitoare si indelungata. Dupa toata aceasta procedura se poate discuta si de succesiunea tatalui unde, in masa succesorala se va regasi bunul mostenit de el de la parintii sai, in calitate de fiu postdecedat + orice alte bunuri a dobandit in cursul vietii(daca au fost bun comun cu sotia, in succ. intra doar cota sa de 1/2); la succesiunea lui mostenitori sunt sotia supravietuitoare(1/4 din masa succesorala) si toti copiii(restul de 3/4).
Parerea mea este ca deschiderea unei actiuni in instanta reduce costurile cu aproape jumatate din cat ar costa la notar, incluzand chiar si onorariul avocatului. In plus aveti si certitudinea ca toti mostenitorii vor fi citati si chiar daca nu vin instanta, aceasta se poate pronunta si in lipsa.
In situatia in care mergeti in instanta mai aveti un avantaj. Dupa ce instanta va recunoaste calitatea de mostenitori, partajul masei succesorale se poate face la Mediator. Odata ce partile incheie un Acord de mediere, acesta se depune in instanta, impreuna cu cererea de restituire integrala a taxei de timbru. Aceasta inseamna ca pe dvs. va costa numai onorariul avocatului si cel al mediatorului, dar si in aceasta situatie cheltuielile sunt mult mai mici decat prin procedura notariala.
Succesiune
Lacd
5 frati mostenesc in 1997, dupa moartea parintilor, terenuri agricole, paduri, livezi, casa parinteasca.....Nici pana la aceasta ora nu au impartit bunurile ... (vezi toată discuția)