avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea succesiunii dupa expirarea termenului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea succesiunii dupa expirarea termenului legal de 6 luni.

Bunicul meu a decedat in urma cu 7 ani. Bunica mea a continuat sa locuiasca in casa aflata pe numele lui, ingrijindu-se de terenurile aflate pe numele bunicului meu. Tatal meu (fiul lui) doreste in acest moment sa deschida succesiunea deoarece doreste sa instraineze o parte din bunurile aflate pe numele bunicului meu. Nu exista nici un fel de dezacord intre bunica mea si tatal meu. Intrebarea mea este daca se mai poate deschide succesiunea si in ce mod? De asemenea v-as fi foarte recunoscatoare daca ati putea sa imi enumerati actele necesare in acest sens. Am cautat pe internet dar unele informatii sunt fie vagi fie contradictorii.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 19:21, 16 August 2009
Puteti dezbate succesiunea .Va adresati instantei de judecata si cereti dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune. Trebuie sa aveti in primul rand acte care sa dovedeasca calitatea de mostenitor a acelora care vor veni la succesiune. Aceasta calitate se dovedeste prin acte de stare civila si anume: certificatul de deces al autorului; certificatele de nastere ale mostenitorilor si de casatoriei pentru mostenitoarele care si-au schimbat numele prin casatorie, cat si pentru sotul/sotia autorului.
Daca aveti de impartit bunuri imobile – terenuri - va trebui sa aveti, pentru a depune la dosar, titlul de proprietate al autorului, sau, in cazul in care acesta nu exista, fisa cu date pentru titlul de proprietate sau Procesul verbal de punere in posesie. Pentru a dovedi ca autorul a detinut bunuri imobile este necesar sa faceti dovada detinerii acestora printr-o adeverinta de rol obtinuta de la Primaria orasului/comunei unde acesta exista.
Tatal si bunica dv. trebuie sa mearga la un notar aflat in raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului pentru deschiderea succesiunii dupa bunicul.
Avand in vedere faptul ca nu exista neintelegeri intre mostenitori, tatal si bunica dv., dezbaterea succesiunii va avea loc doar la notar, numai in caz contrar, cand mostenitorii nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale, la intinderea acesteia sau la calitatea lor de mostenitori, atunci oricare dintre parti trebuie sa se adreseze instantei de judecata.
Deci, la notar va sunt necesare urmatoarele inscrisuri:
- certificatul de deces al defunctului;
- acte de stare civila ale mostenitorilor, respectiv certificatul de casatorie al bunicilor si certificatul de nastere al tatalui dv.
- actele de identitate ale mostenitorilor
- acte privind dovada proprietatii bunurilor pe numele bunicului: contracte de vanzare, extras cf etc.
Cam asta este tot. In final, notarul va emite certificatele de mostenitor din care va rezulta ca bunica va mosteni 1/4 din averea succesorala a bunicului, iar tatal dv. va avea o cota de 3/4 din aceasta. Daca bunica va renunta la mostenirea lasata de sotul ei defunct, atunci cota acesteia ii va profita tatalui dv., astfel incat va deveni proprietarul cu o cota de 100% a averii succesorale a bunicului. Dupa intabularea in cf a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile in baza certificatelor de mostenitor, noul/noii proprietar/proprietari poate instraina cui si cum doreste bunurile astfel dobandite. ;)
Va recomand sa va adresdati unui notar, in vederea eliberarii certificatului de mostenitor, intrucat varianta instantei de judecata a devenit mult prea costisitoare, prin majorarea excesiva a taxelor judiciare de timbru care trebuie achitate petnru solutionarea cererii dvs.
Daca partile se inteleg, se vor adresa unui notar ( aici, puteti face o selectie , functie de costul pe care il impune fiecare, in special, onorariul practicat) cu urmatoarele acte: anexa 24 de la primaria locului defunctului, actul de deces, actele de identitate ale mostenitorilor, acte de proprietate ale bunurilor care intra in masa succesorala. Alte formalitati le veti indeplini potrivit cerintelor biroului notarial ales de dvs.
Va multumesc frumos pentru raspuns!:D
Bunica dvs si tatal pot merge oricand la notariat ca sa deschida succesiunea fiindca s-au comportat ca si cum ar fi acceptat succesiunea in mod tacit!B-)
Colegii mei v-au sfatuit cu lux de amanunte la ce notar sa va prezentati!Si cand spun asta ma refer in special la Cora!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune oana11 oana11 buna ziua am si eu o intrebare. strabunicul meu a decedat in urma cu multi ani si bunicul nu a facut actele de succesiune.bunicul nu mai are frati,bunica mea ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)