avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua am si eu o intrebare. strabunicul meu a decedat in urma cu multi ani si bunicul nu a facut actele de succesiune.bunicul nu mai are frati,bunica mea traieste.eu am nevoie de un teren pentru a ridica o casa.as vrea sa stiu daca se poate face succesiune doar pe terenul respectiv sau trebuie sa se faca pe totalitatea terenurilor.care sunt demersurile pentru a face succesiunea?se poate sa faca contract de vanzare-cumparare pe terenul pe care il vreau eu?
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 13:10, 29 Septembrie 2010
Trebuie facuta succesiunea. Cu certificatul de deces va prezentati la un notra public de pe raza circumscriptiei judecatoresti unde defunctul si a avut ultimul domiciiu. se deschide succesiunea, trebuie sa aduceti actele de stare civila care dovedesc calitatea de succesibili/mostenitori, actele de proprietate ale defunctului pentru a se stabili masa succesorala, 2 martori care l-au cunoscut pe defunct.

In urma dezbaterii succesiunii , bunurile se vor imparti intre mostenitori prin certificatul de mostenitor, astfel ca daca terenul va este atribuit acesta conform Certificatului de mostenitor va fi inscris in cartea funciara pe noul proprietar, adica dvs, si puteti proceda la vanzarea acestuia.
Bunicul era mostenitorul strabunicului dvs. Tatal si bunica dv. (mostenitorii bunicului dvs) trebuie sa mearga la un notar aflat in raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului pentru deschiderea succesiunii dupa bunicul. Se prezuma ca, bunicul dvs a acceptat, in mod tacit mostenirea lasata de strabunicul dvs. Acum, ambii sunt decedati (strabunic si bunic).
Avand in vedere faptul ca nu exista neintelegeri intre mostenitori, tatal si bunica dv., dezbaterea succesiunii va avea loc doar la notar, numai in caz contrar, cand mostenitorii nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale (in integralitatea ei si nu o fractiune a acesteia), la intinderea acesteia sau la calitatea lor de mostenitori, atunci oricare dintre parti trebuie sa se adreseze instantei de judecata.
Deci, la notar va sunt necesare urmatoarele inscrisuri:
- certificatul de deces al defunctului;
- acte de stare civila ale mostenitorilor, respectiv certificatul de casatorie al bunicilor si certificatul de nastere al tatalui dv.
- actele de identitate ale mostenitorilor
- acte privind dovada proprietatii bunurilor pe numele bunicului: contracte de vanzare, extras de carte funciara etc.
In final, notarul va emite certificatele de mostenitor din care va rezulta ca bunica va mosteni 1/4 din averea succesorala a bunicului, iar tatal dv. va avea o cota de 3/4 din aceasta. Daca bunica va renunta la mostenirea lasata de sotul ei defunct, atunci cota acesteia ii va profita tatalui dv., astfel incat, va deveni proprietarul cu o cota de 100% a averii succesorale a bunicului. Dupa intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile in baza certificatelor de mostenitor, noul/noii proprietar/proprietari poate/pot instraina cui si cum doreste bunurile astfel dobandite.
bunicul meu traieste inca si are 2 copii :mama si inca un frate.fratele mamei mele este bolnav de handicap mintal.bunica mea nu are pretentii la mostenire,eu mai am doi frati minori.situatia este aceeasi acum?imi cer scuze k nu ma precizat de la inceput.
Deci bunicul dvs cu aceleasi acte mentionate ndeschide succesiunea.

Bunicul dvs este unicul mostenitor al strabunicului? este fiul sau?

Bunica nu are nicio treaba pentru ca bunicul dvs este in viata, daca este fiul strabunicului.

Apoi bunciul dvs poate sa va faca un act de vanzare-cumparare pe teren
da este unicul mostenitor.si cu actele de proprietate trebuie sa ne prezentam la notarul public?

Alte discuții în legătură

Deschiderea succesiunii dupa expirarea termenului legal de 6 luni. Cristi_C Cristi_C Bunicul meu a decedat in urma cu 7 ani. Bunica mea a continuat sa locuiasca in casa aflata pe numele lui, ingrijindu-se de terenurile aflate pe numele ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)
3 succesiuni , un mostenitor adinarusu adinarusu buna ziua! Mama mea este unica mostenitoare a bunicii si parintilor acesteia (strabunicii). Intai a murit strabunicul, apoi bunica, si acum si ... (vezi toată discuția)