buna ziua!
Mama mea este unica mostenitoare a bunicii si parintilor acesteia (strabunicii).
Intai a murit strabunicul, apoi bunica, si acum si strabunica.
Pana in momentul de fata nu s-a facut nicio succesiune. De fapt mama depusese actele pt succesiunea dupa bunica inainte de a muri strabunica.
Dar acum notarul ne-a sfatuit sa facem succesiune intai dupa strabunicul, apoi dupa strabunica si bunica.
Pe noi ne intereseaza succesiunea dupa bunica intai , apoi restul dupa strabunici le vom face in timp pt ca este mai multa alergatura.
Intrebarea mea este daca mama are dreptul sa faca succesiunea in ce ordine vrea?Adica intai p a bunicii(a mamei ei ).
Si inca o problema : am o sora careia strabunica i-a facut procura de reprezentare in instanta....se pare ca a folosit-o la mai mult decat atat....in fine....cert e ca mama vrea sa anuleze toate procurile pe numele surorii mele si sa inregistreze certificatul de deces al strabunicii la curtea notarilor publici ( undeva pe str. Bertlot )....nu stiu de ce este asa complicat...dar a fost acolo si i s-a spus sa se mai gandeasca si nici macar certificatul de deces nu l-au inregistrat.
Va rog ....daca puteti sa ne dati un sfat...suntem total debusolate.....
A....mi-am amintit....mama s-a dus si la notarul care a eliberat procura surorii mele si acesta a spus ca el nu anuleaza nimic, ca nu se anuleaza, si nici copie nu a vrut sa-i dea....desi mama are succesiunea de nume....are act care sa ateste ca e singrul mostenitor ( ultimul descendent )....
O sa reiau punctele de interes :
1. poate sa faca succesiunile in ce ordine vrea?
2. cum poate anula procurile surorii mele?
3. trebuie inregistrat certificatul de deces al strabunicii la curtea notarilor?
Sau cum altfel se poate rezolva situatia asta....?
Va multumesc....Imi cer scuze pentru mesajul meu atat de lung....
Recomandarea notarului este corecta, atat timp cat nu solutionati succesiunea strabunicului, nu stiti exact ce patrimoniu a avut bunica, in ipoteza in care aceasta era fiica strabunicului. Daca asa stateau lucrurile, o parte din patrimoniul acesuia s-a transmis pe cale succesorala catre bunica, in calitate de fiica si catre sotia supravietuitoare, strabunica.
Prin urmare si eu consider ca trebuie sa parcurgeti etapele in ordinea in care s-au petrecut decesele.
Este posibil sa efectuati si succesiune bunicii insa, ulterior (la momentul in care veti dezbate succesiunea strabunicului) va trebui sa obtineti un certificat suplimentar de mostenitor, cuprinzand bunurile transmise de strabunic bunicii si neincluse in succesiunea acesteia.
Legat de procura, fiind un mandat il puteti revoca iar daca notarul respectiv nu doreste, va puteti adresa altui notar iar ulterior va trebui sa notificati acea revocare camerei contarilor.
Contractul de mandat inceteaza de drept la moartea mandantului. Prin urmare orice act facut de mandatar dupa deces este nul. Nu aveti de ce revoca procura respectiva.
In ceea ce priveste ordinea succesiunilor domnul avocat v-a explicat foarte bine. Ati putea alege o ordine doar daca in masa succesorala la succesiunea bunicii nu intra si bunuri lasate acesteia de catre strabunici.
succesiunea se va face in functie de care este obiectul (masa succesorala). Adica , daca bunica a avut un teren de exemplu, care in extrasele de carte funciara este numai pe numele ei, se porneste cu mostenirea de la bunica.
Cine mostenesc dupa ea? Daca bunica a avut copii, adica pe mama Dvs. atunci numai copii mostenesc, adica prima clasa de mostenitori. Copii nu vin la mostenire impreuna cu parintii defunctului!
Daca exista doar titlu de proprietate, pe numele strabunicului/strabunicii, si terenul nu este inscris in cartea funciara, intradevar nu se poate face mostenire numai dupa bunica, pentru ca 1. pas se inscrie in Cartea Funciara terenul respectiv pe proprietarul din titlu, adica strabunicul ?, (asa la nimereala), 2. pas se face mostenire dupa strabuicul unde mosteneste strabunica si bunica 3. pas mostenire dupa bunica, 4. mostenire supa strabunica, adica se i-au in ordinea deceselor. Din ziua in care a decedat cineva, oricine a fost in viata si a avut drept de mostenitor, este mostenitor, indiferent ca succesiunea se dezbate doar peste 3 ani de exemplu, cand unii dintre mostenitori nu mai traiesc. Se merege pe ordinea deceselor.
Orice procura este nula, daca persoana care a imputernicit a decedat! Asa ca nu se poate semna nimic de altcineva prin procura, daca cel care l-a imputernicit nu mai traieste. Actele care se demonstreaza ca au fost asa facute sunt lovite de nulitate. Cu certificatul de deces al strabunicii si copie de pe procura mergerti la notarul care a facut procura, si aratati-le! NU am inteles partea cu facutul de tot felul de chestii cu o procura de reprezentare in instanta! Nasoala procura!
Cereti notarului sa va comunice refuzul de a intocmi actul in scris, sau il denuntati la CAmera Notarilor Publici. Cu refuzul puteti cere anularea procurilor si a actelor intocmite in baza procurii, dupa decesul strabunicii, in instanta.
Va multumesc mult!
A fost mama la notar astazi si cu sfaturile dumneavoastra ne-am mai lamurit.
Vom proceda astfel :
1. declaram certificatul de deces al strabunicii la camera notarilor
2.continuam succesiunea bunicii ( sunt mase succesorale diferite ale bunicii si strabunicilor....bunica are prorietati in bucuresti, strabunicii in judetul arges )
3. am inteles ca declararea certificatului de deces duce la invalidarea procurilor surorii mele (date de strabunica )
4. mergem la notarul care a facut procura surorii mele sa-i cerem in scris refuzul de a o anula ( dar nu avem copie dupa procura, asa ca-i vom solicita si o copie ) si cu refuzul acesta mergem la camera notarilor.
Si in rest ...facand si vazand....
Va multumesc inca o data!
Sper ca e bine ceea ce ne-am gandt sa facem....