Buna ziua,
In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii.
Masa succesorala a fost constituiita din doua titluri de proprietate : un titlu pe numele bunicului meu si un alt titlu pe numele strabunicului .
Prin partajul voluntar care sa intocmit la acea data mamei mele,surori mele si mie ne-au revenit ca mostenitori ai tatalui meu, o parte din titlul bunicului iar restul din titlul strabunicului.
Acest ultim titlu a fost trecut in masa succesorale si in actele de succesiune dar pentru ca partea reprezentata de mostenitorii fratelui bunicului meu nu facuse succesiunea la timpul respectiv a fost mentionat terenul fara inventar.
Fratii tatalui meu a complectat si semnat in fata notarului o declaratie intitulata "procura " prin care imputerniceau pe mama mea sa ii reprezinte in fata notarului public si a instantelor judecatoresti de orice grad sa indeplineasca formalitatile necesare pentru partajarea (amiabila sau judiciara) a terenurilor in suprafata de ... conform tiltu ...
In plus in acest act declarau ca nu doresc sa primeasca in proprietate loturi din acest teren, nu au pretentii de sulta si sunt de acord ca integul teren care li s-ar fi cuvenit in calitate de mostenitori sa fie atribuit , prin actul de partaj mostenitorilor fratelui lor...( Nume).
Actele de mostenire,succesiune, partaj voluntar si aceasta procura au fost semnate la aceasi data (anul 2000) in urma intelegerii de partaj voluntar.
Ceilalti mostenitori din tilul strabunicului au terminat actele de succesiune acum 3-4 luni.
Fratii tatalui meu doresc acum sa anuleze acea procura si declaratie de renuntare pentru a reimpartii acest titlu.
Am fost informati telefonic de unul dintre ei ca au si anulat aceasta procura
Este legal acest lucru?
Noi am semnat actele de partaj voluntar fiind constientii ca ei au renuntat in favoarea noastra si noi am cedat pe celalalt titlu in favoarea lor.
Cu respect
Acea procura autentica are valoare, in opinia mea, la o renuntare la mostenire. Revocarea renuntarii nu putea fi efectuata decat in termenul de optiune succesorala, respectiv 6 luni de la data decesului defunctului pe care l-ar fi mostenit, sau daca nu a avut loc dezbaterea succesorala, renuntatorul la succesiune poate sa revoce renuntarea numai daca ceilalti succesori sunt de acord, daca nu, revocarea este tardiva si lipsita de efecte juridice. ;)
Acea procură nu are valoare de act de renunţare, ci de acceptare. Renunţarea nu poate fi decît pur abdicativă, nu in favorem. Atîta vreme cît prin acel act cel care l-a consimţit a stabilit cui şi cu ce titlu să-i revină partea sa din moştenire, chiar cu titlu gratuit, actul este unul de acceptare. Iar dacă nu a revocat procura de reprezentare înainte ca mandatarul să încheie acte în temeiul ei, după ce procura şi-a produs efectele nu o mai poate face.
Prin urmare, acel succesibil a acceptat succesiunea, a împuternicit o persoană să-l reprezinte la încheierea partajului, mandatarul a încheiat actul pentru care a fost mandatat. Actul nu mai poate fi revocat.
Da, corect themis!
Am citit printre randuri, scuze...
Procura era o acceptare a succesiunii dar revocarea acesteia dupa data la care mandatarul a indeplinit actele in numele mandantului, este tardiva si lipsita de efecte juridice. ;)
Multumesc mult pentru raspunsuri,
Nu m-am lamurit insa :
noi urmeaza sa dezbatem succesiunea zilele acestea si inteleg de la dumneavoastra ca mandatul nefiind indeplinit , actul nu are valoare ?