avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare in favorem-succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare in favorem-succesiune

buna ziua
as dori sa stiu daca in cazul unei succesiuni intre 2 frati (1/2)si o matusa (1/2), (eu fiind unul din frati), in cazul in care renunt la succesiune in favorem de fratele meu, acesta primeste partea mea sau partea mea se imparte intre el si matusa ?

actul de renuntare in favorem poate fi facut la consulat, daca eu sint in strainatate?trebuie adaugat de la inceput dosarului de deschidere al succesiunii, sau poate fi dat ulterior?
LOGIC cum este :
- procura succesorala de reprezentare+act de renuntare in favorem sau
-renuntare in favorem singura, sau
-neprezentare la succesiune?
Care varianta este cea mai favorabila fratelui meu si cel mai putin oneroasa pt mine?
cu respect
furtd
Cel mai recent răspuns: furtd , utilizator 15:41, 4 Mai 2010
Daca renuntati la partea dvs. acest lucru nu va profita doar fratelui dvs. ci si matusii, adica , ceea va revenea dvs. se va imparti intre cei 2.
Daca doriti ca partea dvs. sa ii revina doar fratelui trebuie sa acceptati mostenirea si apoi ii donati fratelui cota dvs. Daca nu , faceti cererea de renuntare si cota dvs. o vor culege cei doi. trebuie sa faceti procura de reprezentare unei alte persoane in care mentionati si faptul ca mandatarul dvs. poate sa renunte in numele dvs. sau sa accepte, exact ce anume doriti.
buna ziua.
despre a cui succesiune vorbim, despre succesiunea bunicului?
dvs veniti prin reprezentare la aceasta succesiune?
daca da, si dvs renuntati-mai sunteti in termenul de optiune succesorala cel de 6 luni de la data decesului defnctului, atunci da, fratele dvs va culege intraga cota de 1/2.
multumesc frumos pt raspuns!
am de gind sa fac procura fratelui meu
cu respect, furtd
buna ziua!

tata a decedat aproape acum 6 luni, pe 17/11/09 si am aflat deabia acum ca trebuia sa deschidem succesiunea.Sintem 2 frati,iar o parte din mostenire este undeva la tara, tatal meu cu sora lui fiind proprietari pe ceva pamint
Intentionez sa renunt la tot in favoarea fratelui meu
intrebarile mele sint urmatoarele:
1. daca dosarul de deschidere al succesiunii e depus dupa termenul de 6 luni, noi, fratii pierdem dreptul la mostenire? la tara, ramine mostenitor plin matusa noastra?sau drepturile nu ne sint loate dar exista doar o taxa in plus la stat ? daca depunem dosarul inainte de 17/05/10 e OK?
2.renuntarea in favorem fratelui meu trebuie facuta la consulat, eu fiind in strainatate?care sint actele logice necesare la dosarul de succesiune din partea mea: procura de reprezentare succesorala+act de renuntare in favorem sau numai act de renuntare in favorem sau nu ma prezint la dezbaterea succesiunii si este considerata renuntare?in acest al 3 lea caz,partea mea se da exclusif fratelui sau se imparte intre el si matusa?
cu respect, furtd
cf. art. 696 c.civ. succesorul poate renunta la succesiune, caz in care se considera ca n-a fost niciodata erede .
partea sa la care renunta, se cuvine coerezilor sai . altfel spus, renuntarea nu poate fi in favorem , ci va profita succesorilor acceptanti ai succesiunii dupa defunct .
daca renuntati la succesiune , fratele dvs. si matusa vor beneficia de partea succesorala la care dvs. renuntati .

dvs. puteti face o procura unui tert sau chiar fratelui dvs. pt. a va reprezenta la dezbaterea succesiunii . astfel, daca doriti sa renuntati la cota succesorala faceti o declaratie de renuntare , prin consulat. tot astfel si procura de reprezentare .
succesiunea se va imparti intre cei doi .

daca doriti ca partea dvs. din succesiune sa revina fratelui dvs., va trebui sa faceti o declaratie de acceptare a succesiunii, respectiv procura de reprezentare.
dupa stabilirea coteelor parti cuvenite succesorilor, acestia pot face un partaj voluntar tot la notar .
astfel, dvs. veti dona cota parte din succesiune, fratelui dvs.

Alte discuții în legătură

Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioanabozgan ioanabozgan sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)