sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate comuna;doi fii:unul plecat in afara,celalalt locuieste cu mine.
-cheltuieli de inmormantare,rate la banca ramase in urma sotului,impozit cladire,celelate cheltuieli pe utilitati{facturi gaze,lumina,telefon,intretinere] le-am suportat personal] .
intrebari:
-1} fiul plecat poate sa renunte in favoarea mea si cum?
-2}pot sa cer notarului sa-mi emita numai mie certificat de mostenitor,tinind cont ca numai eu am suportat toate cheltuielile?]
1. Da, vizitand cel mai apropiat Consulat Roman si dand o declaratie autentica, ca renunta la partea lui de succesiune in favoarea Dvs. El trimite aceasta declaratie Dvs., iar Dvs. prezentati declaratia respectiva la notar.
2. Nu. Copii sunt mostenitori rezervatari, deci au "parte obligatorie" din mostenire (daca nu renunta).
Buna ziua !
1. Poate renunta numai in scris, in forma autentica in fata notarului.
2. Nu puteti. Dezbaterea succesiunii se face de fata cu toti mostenitorii. Pentru orice divergente ce apar si prin care procedura amiabila a deschiderii succesiunii esueaza, procedura notariala se suspenda, iar calea este instanta de judecata. Acolo, in raport cu prevederile legale si probele din dosar se stabilesc cotele ce revin fiecaruia.
Cu stima !
buna ziua .
va trebui sa mergeti la un notar in vederea dezbaterii succesiunii. vor fi citati ci ceilalti doi succesori pt. a se prezenta la termenul stabilt de notar.
daca fiul dvs. plecat in afara doreste sa renunte, poate da o declaratie in acest sens la consulat urmand sa v-o trimita .
renuntarea nu se poate face "in favorem " , adica in favoarea unei terte persoane .
cu alte cuvinte partea din succesiune la care ar fi avut dreptul renuntatorul se va imparti in mod egal intre ceilalti succesori, respectiv sotia supravietuitoare si celalalt fiu .
daca dvs. si celalalt fiu veti fi unici proprietari dupa dezbaterea succesiunii, puteti cere iesirea din indivizune pe cale judecatoreasca, obligandu-va sa platiti sulta corespunzatoare fiului dvs.
Renuntarea se poate face doar in termen de 6 luni de la data decesului, in forma autentica si oricum renuntarea nu va profita doar dumneavoastra, ci cota- parte a fiului plecat se imparte la ceilalti mostenitori. Se poate da o declaratie in fata notarului in care sa se precizeze ca nu s-a acceptat expres sau tacit succesiunea in termen. Calea cea mai avantajoasa pentru dumneavoastra este dezbaterea succesiunii, iar apoi: fie un partaj voluntar prin care copiii va lasa in deplina proprietate apartamentul fara sulta, fie o donatie a cotei-parti din masa succesorala facuta de fiul aflat in strainatate dumneavoastra.
Multumesc mult pt raspunsul edificator D-na avocat.Partajul voluntar se poate face numai pe cale judecatoaresca?
Cu mult respect.
Alte discuții în legătură
Mostenire
carmo71
ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire
paveldaniela
Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)