avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare drepturi succesorale

Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament.
Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei).
Un frate e plecat in America(si nu pot lua legatura cu el), iar celalalt nu tine legatura cu noi ceilalti.
Intrebarea mea este(avand in vedere ca tatal meu vrea sa renunte la drepturile succesorale in favoarea mea): Se poate face un act de vanzare/cumparare (inaintea deschiderii dezbaterilor succesorale), astfel incat ceilalti doi frati ai mei sa nu poata ataca drepul meu asupra ceea ce tatal meu imi vinde?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:39, 23 Ianuarie 2014
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



In termen de sase luni , sucesorii au acceptat, expres sau tacit, succesiunea .(actele de acceptare implicita trebuie demonstrate, spre exemple, prin vointa neindoielnica de a succede, in acest sens amintesc preluarea bunurilor de catre succesibili , in scopul detinerii lor).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.


Imi cer scuze, dar raspunsul dumneavoastra nu ma lumineaza in nici un fel....
Concret, ceea ce vreau sa fac e legal si inatacabil?
Multumesc anticipat.
Nu exista act inatacabil in principiu.
In plus orice v ar vinde tatal dvs , fratii fiind si ei ca si dvs mostenitori rezervatari, la decesul tatalui dvs ar putea ataca vanzarea ca donatie, iar donatiile sunt supuse reductiunii pentru cota de rezerva succesorala ce li se incalca mostenitorilor rezervatari.
Renuntarea in favoarea dvs nu exista, dansul renunta iar partea la care renunta profita dvs si fratilor dvs. Daca renunta la mostenire nu poate sa va vanda ceva la ce renunta. Ca sa va vanda trebuie sa aibe calitatea de mostenitor, aceasta se face prin dezbatere succesorala, fie si doar prin emiterea unui certificat de calitate de mostenitor, care stabileste numai numarul si cotele din mostenire ale fiecarui mostenitor.
Insa chiar si asa nu va sfatuiesc sa faceti vanzare sau daca faceti vanzare pretul sa fie real sincer s serios si sa se vada , adica de preferat printr un transfer bancar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune succesorala Geoblanaru Geoblanaru Buna ziua.Intentionez sa deschid o actiune succesorala pentru dobandirea terenului si casei tatalui meu decedat cu mai bine de 10 ani in urma,astfel am vorbit ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol fara succesiune SLDTimisoara SLDTimisoara buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema,suntem 4 frati,parintii au decedat,tata in 1990 si mamain2002,dupa deces nu s-a facut succesiunea. cel mai ... (vezi toată discuția)
Donatie eec eec Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie ce solutii ar fi pentru ca un apartament care era al bunicii mele din partea tatal meu decedat in iunie 2014 .Bunica ... (vezi toată discuția)