avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune succesorala

Buna ziua.Intentionez sa deschid o actiune succesorala pentru dobandirea terenului si casei tatalui meu decedat cu mai bine de 10 ani in urma,astfel am vorbit cu mama(sotia decedatului) si fratele meu iar acestia sunt de acord ca toate bunurile sa mi le dea mie.Acum sincer nu stiu de unde sa incep,tot citesc articole pe net dar nu stiu cum ar fi mai bine.Cui ar fi mai bine sa ma adresez unui notar sau instantei?cu cine si de unde incep care sunt procedurile?Va multumesc,cu stima Geo
Cel mai bine ar fi sa va adresati unui notar, si in mod special la locul decesului tatalui d-voastra, asa cum spune legea.
Este bine sa va adresati, asa cum a mentionat si dl "unmoeglich", unui notar. Pentru a putea solicita deschiderea succesiunii trebuie sa aveti certificatul de deces al tatalui, actele de proprietate ale imobilului ce se doreste a se include in masa succesorala, acte de stare civila atat ale dvs. cat si ale celorlalti mostenitori. In ceea ce priveste ramanerea dvs. ca singur mostenitor acest lucru se poate face prin renuntarea celor doi, mama si fratele, la cota ce le revine de pe urma tatalui respectiv sotului. Pentru cealalta parte din casa, 1/2, in cazul in care imobilul a fost cumparat de parintii dvs. in timpul casatoriei, mama dvs. poate sa va faca un contract de vanzare-cumparare sau un contract de donatie. In acest fel veti deveni proprietar pe intregul imobil.




Multumesc de raspunsuri!
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).



Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



In termen de un an , sucesorii au acceptat, expres sau tacit, succesiunea .(actele de acceptare implicita trebuie demonstrate, spre exemple, prin vointa neindoielnica de a succede, in acest sens amintesc preluarea bunurilor de catre succesibili , in scopul detinerii lor).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare casa de catre mostenitori ionut_mystic ionut_mystic Buna seara, am o cunostinta care vrea sa vanda casa mamei sale care a decedat. Persoana in cauza si fratele sau sunt singurii mostenitori, fiind amandoi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune (tatal decedat in urma cu 10 ani, familie ramasa - 3 frati si mama) cesar cesar Buna ziua domnilor,doamnelor Am o cunostinta care nu are acces internet si doreste sa fie lamurita in urmatoare problema Are varsta de 42 ani,tatal dansei a ... (vezi toată discuția)