avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie ce solutii ar fi pentru ca un apartament care era al bunicii mele din partea tatal meu decedat in iunie 2014 .Bunica mea (decedata) a avut 4 copii:tatal meu decedat, o sora decedata care are o singura fata , si alte 2 surori care sunt in viata si au peste 80 ani. Eu mai am o sora de 45 ani Eu am o singura fata iar sora mea nu are copii.
Matusile mele in varsta de 80 ani si verisoara mea doresc sa-i faca donatie pe acest apartament fetei mele dar sora mea nu vrea. Ce posibilitate legala exista pentru ca fata mea sa se mute si sa locuiasca in acel apartament legal.In prezent fata mea locuieste cu chirie avand 24 ani.
Mentionez ca eu si sora mea nu am facut succesiunea dupa tatal meu.Exista vreun act pe care neamurile mele sa-l faca in notariat pentru a fi recunoscut in tribunal si sa nu poata fi combatut de sora mea.Va multumesc frumos si astept sfaturile dvs.
Cel mai recent răspuns: eec , utilizator 10:04, 4 Martie 2014

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



In termen de sase luni , sucesorii au acceptat, expres sau tacit, succesiunea .(actele de acceptare implicita trebuie demonstrate, spre exemple, prin vointa neindoielnica de a succede, in acest sens amintesc preluarea bunurilor de catre succesibili , in scopul detinerii lor).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .



Succes.

Nu am inteles bine .Trebuie sa fac succesiunea si apoi matusile mele si verisoara mea pot dona cota parte ce le revine ? In cat timp trebuie facuta succesiunea de la data decesului tatalui meu.Multumesc.
Dezbatarea succesorala poate fi realizata oricand.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.As vrea sa mai intreb daca momentan nu pot face succesiunea deoarece implica o suma considerabila de bani , neamurile mele pot face vreun act la notariat in favoarea fiicei mele , avand in vedere ca sunt foarte batrane .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune succesorala Geoblanaru Geoblanaru Buna ziua.Intentionez sa deschid o actiune succesorala pentru dobandirea terenului si casei tatalui meu decedat cu mai bine de 10 ani in urma,astfel am vorbit ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa de catre mostenitori ionut_mystic ionut_mystic Buna seara, am o cunostinta care vrea sa vanda casa mamei sale care a decedat. Persoana in cauza si fratele sau sunt singurii mostenitori, fiind amandoi de ... (vezi toată discuția)