avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate comuna;doi fii:unul plecat in afara,celalalt locuieste cu mine.
-cheltuieli de inmormantare,rate la banca ramase in urma sotului,impozit cladire,celelate cheltuieli pe utilitati{facturi gaze,lumina,telefon,intretinere] le-am suportat personal] .
intrebari:
-1} fiul plecat poate sa renunte in favoarea mea si cum?
-2}pot sa cer notarului sa-mi emita numai mie certificat de mostenitor,tinind cont ca numai eu am suportat toate cheltuielile?]
Cel mai recent răspuns: ioanabozgan , utilizator 22:38, 4 Aprilie 2010
partajul voluntar se realizeaza la notar, dupa dezbatrea succesiunii .
conditia este ca celalalt succesor sa doreasca sa se realizeze acest partaj .
daca fiul aflat in strainatate odata cu procura valabila pt a-l reprezenta la notar,poate sa-mi trimita ai acel act de donatie a cotei-parti ce-i revine,sau un alt document prin care sa ma imputerniceasca sa-i administrez partea lui din masa succesorala.
Nu, fiul din strainatate trebuie sa accepte mai intai succesiunea si, dupa ce va obtine un certificat de mostenitor, poate instraina cota sa de mostenire, cui si in ce modalitate o doreste.
Dezbaterea succesiunii poate fi facuta in 2 modalitati:
- procedura necontencioasa, la notar, cand mostenitorii se inteleg cu privire la masa succesorala, compunerea acesteia, calitatea lor de mostenitori si cotele ce le revin sau in caz de neintelegere,
- procedura contencioasa, in fata instantei.
Daca fiul dv. nu accepta mostenirea in termen de 6 luni de la deschiderea acesteia, acesta va fi considerat strain de succesiune retroactiv, de la deschiderea ei.
Daca face o declaratie de acceptare a succesiunii in tara in care se afla, fie la notar, fie la Ambsada/Consulat, o va trimite in tara si dezbaterea succesiunii va avea loc intre cei trei mostenitori: sotie supravietuitoare si cei doi fii.
Daca fiul din strainanate da o declaratie expresa de renuntare la succesiune sau nu accepta succesiunea, expres sau tacit, in termenul de optiune succesorala (6 luni de la decesul tatalui) mostenirea va fi impartita intre ceilalti doi mostenitori.
Acesta nu poate da o declaratie prin care sa renunte la succesiune in favoarea dv., pentru ca nu poate transmite ce nu are.;)
Parca suna alfel. Multumesc si va doresc din inima mult succes de a trece peste raspunsuri, cum trecem noi muritorii de rand peste esecuri.
Va doresc sa aveti parte de sarbatori pascale cat mai frumoase si mai linistite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire paveldaniela paveldaniela Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi succesorale mariussnagov mariussnagov Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament. Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei). Un frate e plecat in ... (vezi toată discuția)