avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune teren si casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune teren si casa

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in situatia de mai jos :
- anul 2005 bunica si bunicul detin o casa cu gradina si 5 ha de teren agricol.
- anul 2006 bunicul a decedat, iar bunica trece totul pe numele unicului lor fiu.
- anul 2010 decedeaza si fiul bunicii.
- actual raman ca mostenitori nora bunicii care la randul sau are 3 copii (toti majori).
As dori sa cunosc :
1. care sunt pasii care trebuie urmati pt succesiune (flux de documente,persoanele necesar a fi prezente, etc), durata aproximativa in timp si costul aproximativ ?
2. daca se poate face initial doar succesiunea pt terenul agricol (5 ha) ? sau daca se poate vinde acest teren fara a face succesiunea ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 12:34, 18 Ianuarie 2012
Toate raspunsurile le gasiti la notariat.Doar daca mostenitorii nu se inteleg, vor merge la instanta.
nu se poate vinde un bun pana nu se faca succesiunea.
daca nu sunteti cu totii de acord ca sa faceti actele la notariat atunci o sa mergeti in instanta.
1. Mergeti la unn notar public pentru a va fi indicate documentele si costurile necesare dezbaterii succesiuni(lor succesive!:(); succesiunile se deschid prin moarte, deci au fost deschise (dar nu si dezbatute in mod obligatoriu/ numai dvs. stiti sau puteti afla);
2. Succesiunea se deschide si se dezbate pentru intregul patrimoniu al defunctului, iar nu partial, pentru bunuri separate, putindu-se insa elibera certificate de mostenitor si suplimentar, in situatia aparitiei unor bunuri despre carre nu se cunostea in momentul dezbaterii initiale a succesiunii.
3. Nu puteti vinde un teren ce apartinea decedatului fara dezbaterea succesiunii, insa outeti vinde (daca veti gassi cumparator), dreptul ce va revine asupra acestuia, ca si drept real indiviz, urmind ca ulterior dezbaterii succesiunii,, cumparatorul dreptului sa vina in locul si in dreptul dvs. la partajarea succesiunii.
Buna ziua,

va rog sa ma sfatuiti cu cateva informatii pt cazul de mai jos in cazul unei succesiuni pt casa:
- bunica a decedat recent (dec.2011) fara sa faca vreo succesiune de la decesul bunicului (oct.2006)
- singurul ei fiu (tatal meu) a decedat (feb.2010), ramand mostenitori mama + 3 frati (inclusiv eu).

1. Cum trebuie sa procedam la notar ca sa trecem casa bunicii doar pe numele meu ?
2. Se platesc taxe de 2 ori ? (adica si pt succesiunea actuala si pt faptul ca bunica nu a facut succesiune dupa decesul bunicului).
3. Exista vreun procent standard care se aplica la taxele de succesiune ? (ex. 3 % din valoarea casei) (in 2011 casa bunicii a fost 75 % demolata si am ridicat o cladire noua, ceea ce cred ca ne va ridica nivelul taxelor). Se face vreo evaluare ?
4. Daca valoarea taxelor depinde de valoarea casei, are valoarea certificatului fiscal de la primarie vreun rol ?

Va multumesc !
Trebuie dezbatute succesiunile dupa bunic si bunica si dupa tatal dvs. Se fac succesiv. Se deschide la notarul public de pe raza judecatoriei unde bunica dvs a avut ultimul domiciliu. Pentru bunic si tata veti plati impozit de 1% calculat la masa succesorala pentru ca au decdat de mai bine de 2 ani.
Dupa bunic se vor da ca mostenitori bunica in cota de 1/4 si tatal dvs , daca este singurul copil al bunicului, cota de 3/4. Apoi dupa tatal dvs mostenitori fiind sotia supravietuitoare si copii, in mostenirea tatalui intrand si cota mostenita din succesiunea bunicului si apoi dupa bunica, cea care a decedat ultima, unde mostenitori sunteti prin reprezentare doar nepotii.Dupa dezbaterea succesiunilor fie se va face partaj succesoral cu sau fara sulta pe cale amiabila la notar unde ceilalti mostenitori pot sa va cedeze cotele din mostenire asupra imobilului fara sulta sau cu sulta. daca nu va intelegeti trebuie mers in instanta pentru partaj.
Valoarea terenului si a imobilului se calculeaza de catre notar conform grilei de expertiza imobiliara pt uzul notarului public. Nu se poate sa va spunem exact cat costa, deoarece aceste grile sunt facute pe zone, pe anul construirii imobilului, categoria de folosinta a terenului.....
Pentru deschiderea succesiunilor aveti nevoie de certificatele de deces ale celor trei, de actele de stare civila ale dvs, nepoti, act de csatorie al bunicii, certificat de natere al tatalui, certificat de casatorie al mamei dvs, actele dvs de identitate, de 2 martori per defunct care i-au cunoscut foarte bine pe acestia , actele de proprietatea pe bunurile imobile care intra in masa succesoarala a fiecarui defunct, certificate fiscale pentru aceste bunuri imobile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune cezar2011 cezar2011 Buna ziua, Bunicul meu a murit acum 8 ani. Nu s-a facut succesiunea dupa ce a murit. De la decesul bunicii a trecut o luna. Bunicii au cinci copii din care ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Succesiunea obligatorie olyy23 olyy23 Buna ziua ,bunicul meu a decedat in 1974 iar bunica mea a decedat in februarie 2011,bunica mea nu a facut succesiunea, am vorbit cu o prietena care mi-a spus ... (vezi toată discuția)