avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea obligatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea obligatorie

Buna ziua ,bunicul meu a decedat in 1974 iar bunica mea a decedat in februarie 2011,bunica mea nu a facut succesiunea, am vorbit cu o prietena care mi-a spus ca tatal meu in calitate de unic mostenitor trebuie inainte sa treaca 2 ani de la decesul bunici sa deschida succesiuna. Daca trece 2 ani va plati o taxa, impozit, de 2-3% anual din valoarea imobilului. As dori sa stiu daca acest lucru este adevarat.Daca exista acest impozit,si daca da de ce nu a trebuit sa il plateasca si bunica mea si trebuie sa il plateasca tatal meu de la decesul bunicului pana in prezent. Mi-a mai spus ca pe langa taxa de succesiune va plati si o taxa deoarece se face dubla succesiune de pe bunicu pe bunica apoi pe tatal meu .As dori sa stiu cum stau lucrurile.Chiar trebuie sa faca succesiunea. Mai specific ca casa a fost construita in 1970.
Cel mai recent răspuns: olyy23 , utilizator 00:07, 6 Mai 2012
Se vor dezbate succesiunile succesiv. Intai dupa bunicul si apoi dupa bunicul, se va elibera un singur certificat de mostenitor pe numele tatalui dvs ca mostenitor unic, daca este singurul copil. Daca dezbateti succesiunea pana in doi ani de la decesul bunicii, veti p,ati 1% impozit numai pentru succesiunea bunicului, decedat in 1974. Acest procent se calculeaza la valoarea bunurilor care intra in masa succesorala. In afara de acest impozit se plateste onorariul notarului, iar daca in masa succesorala exista si bunuri imobile si acestea sunt deja intabulate se plateste si taxa ANCPI pentru intabularea imobilelor pe numele tatalui dvs. Daca nu aveti cadsatru si intabulare recomandat este sa o faceti dupa elibearea certificatului de mostenitor pentru ca altfel nu puteti vinde, dona, fara inscrierea in Cartea Funciara.
In termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului fiscal se va schimba si rolul fiscal al imobilului pe numele mostenitorului.
Dar este adevsrat ca daca nu se face succesiunea dupa 2 ani statul va percepe un impozit de 2-3 % pe an din valoarea imobilului cum a spus prietena mea sau nu ? Intreb deoarece tatal meu nu doreste sa faca neaparat acum succesiune.
Specific ca tatal meu este unic mostenitor, este vorba despre un imobil casa si gradina , si mai exista 1 ha teren extravilant, alte bunuri nu mai sunt.
Impozit pe succesiune este de 1% calculat la valoarea made succesorale. Pe langa acest impozit pe care il plateste cand I se elibereaza certificatul de mostenitor, se plateste si impozitul annual la circa financiara impozitul pe imobile! Atat! Succesiunea o dezbateti la nostril public de pe ra judecatoriei unde a avut domiciliul ultimul decedat, adica bunica dvs, aveti nevoie de certificatele de deces ale amandurora, actele de proprietate , doi martori care I au cunoscut pe defuncti, actele de stare civila din care sa rezulte gradul de rudenie a tatalui dvs cu cei doi, adica certificat de nastere al dansului, si de casatorie a celor doi decedati, certificate fiscale pentru bunurile imobile.
Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat alexutzu1234 alexutzu1234 Buna seara am o masina care este trecuta pe numele a lu tata meu care el a murit si trebuie sa imi fac asigurarea pe masina ce trebuie sa fac sa o trec pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune ostroveanu ostroveanu Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind ... (vezi toată discuția)
Succesiune lml lml Buna ziua, Tatal meu a decedat , mama este in viata si vroiam sa stiu daca trebuie sa mai fac succesiunea daca sunt singura mostenitoare? (vezi toată discuția)