avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Tatal meu a decedat , mama este in viata si vroiam sa stiu daca trebuie sa mai fac succesiunea daca sunt singura mostenitoare?
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 00:28, 18 Noiembrie 2011
da, este necesara succesiunea pentru a obtine certificatul de mostenitor,puteti face asta in instanta sau la notar, la notar trebuie sa va prezentati cu actul de deces, actele de identitate si cele de proprietate(cxare erau pe numele tatalui), este importanat sa faceti succesiunea deoarece daca doriti sa vindeti bunurile imobile(care sunt proprietatea tatalui), trebuie sa le aveti in proprietate, pentru a le putea vinde.
Va multumesc pentru raspuns. Nu vreau sa vand si vroiam sa stiu daca pot face succesiunea dupa decesul mamei? Tatal meu este decedat de 6 ani si mama este in varsta.
atata timp cat mama dvs este in viata, mostenitorii sunteti dvs si mama dvs, si pentru a avea aceasta calitate de mostenitor, aveti nevoie sa faceti succesiune va sugerez sa mergeti la un notar din localitatea de unde sunteti sa va lamureasca mai detaliat.
Va multumesc pt. sfaturi.
trebuie sa va adresati unui notar public din circumscriptia judecatoriei in care tatal dvs a avut ultimul domiciliu. Sunteti unica mostenitoare a tatalui numai in cazul in care mama dvs intelege sa renunte la succesiune, altfel este si ea mostenitoare. Ar fi fost important sa dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului tatalui pentru a nu datora impozit la stat , acum ca termenul a fost depasit veti datora pe langa onorariul notarial (eventual si taxa de intabulare daca imobilele au documentatie cadastrala) si un impozit de 1% din valoarea bunurilor mostenite. Prezentati-va la notar cu certificatul de deces al tatalui, certificatul de casatorie al parintilor, certificatul dvs de nastere si de casatorie (daca este cazul), anexa 23 si 24 (se elibereaza de la starea civila), un certificat fiscal, acte de proprietate pentru bunurile pe care doriti sa le mosteniti precum si 2 martori (care sa nu fie rude mai apropriate de gradul 3 fata de tata, mama sau dvs. si sa il fi cunoscut pe tata).

Alte discuții în legătură

Succesiune ANAMARIA11 ANAMARIA11 IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune ostroveanu ostroveanu Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)