avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce costuri implica.Ce inseamna exact termenul de tranzactie succesorala la judecatorie. Mentionez ca suntem doi frati care am mostenit averea parintilor , mama decedata in 2000 si tata in februarie 2012.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:13, 7 Iulie 2012
Succesiunile se dezbat la notar daca exista intelegere intre succesibili, acestia nu si contesta drepturile si nu contesta intinderea masei succesorale si se prezinta in fata notarului. Nu exista un termen limit a. Succesiunile se dezbat succesiv, la notarul de la ultimul domiciliul al ultimului defunct, adica tatal dvs.
Costurile nu se pot spune cu exactitate pentru ca sunt in functie de bunurile aduse la masa succesorala a ambilor defuncti. Dupa mama veti plati impozit de 1% caci au trecut mai bune de doi ani de la deces si asa prevede legea. Se va elibera un singur certificat de mostenitor pentru ambele succesiuni.mostenitori vor fi copii acestora in cote egale. Va sfatuiesc ca dupa mama sa faceti o declaratie de acceptare a succesiunii caci mai sunteti inca in termenul de optiune succesorala care in acest caz este de un an de zile de la deces, fiind o succesiune ce se dezbate oe NCC. aceasta declaratie se face la orice notariat .
Dupa emiterea certificatului de mostenitor puteti proceda tot la notar la un partaj pe cale amiabila sau daca nu la instanta.
Daca doriti sa va adresati instantei trebuie sa treceti insa obligatoriu pe la notar pentru a lua o incheiere prealabila si obligatorie pt a dezbate succesiunile in instanta.
Pentru dezbaterea succesiunilor aveti nevoie de certificatele de deces ale parintilor, actele de stare civila ale copiilor certificate de nastere precum si certificatul de casatorie al parintilor dvs, cartile dvs de identitae, 2 martori care I au cunoscut oe defuncti, actele de proprietate ale acestora, certificate fiscale pentru bunurile imobile.
Recomandarea mea este sa dezbateti succesiunea in instanta apeland la un mediator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune Lily2012 Lily2012 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cu privire la procedura succesiunii de urmat in cazul in care ambii parinti au decedat, primul in 2008, iar al doilea in ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinabucuresti cristinabucuresti As dori sa stiu cum se face succesiunea in urmatorul caz. Tatal sotului meu a decedat. Au ramas ca mostenitori mama si doi frati ( sotul meu si inca un frate). ... (vezi toată discuția)
Succesiune ostroveanu ostroveanu Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind ... (vezi toată discuția)