avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune


Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind in 2005.Am hotarat sa rezolvam aceasta problema ca eu sa intru in posesie ca si proprietar al acestui imobil , m-ar interesa care ar fi modalitatile si costurile, mai usoare si mai ieftine, la notar sau la judecatorie , avind in vedere ca nu sunt neintelegeri , si care sunt actele necesare ? Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 20:09, 10 Februarie 2013
dezbateti succesiunea la notar. Este competent notarul de la ultimul domiciliu al ultimului decedat. Va trebuie certificatul de deces, 2 martori care in au cunoscut pe defuncti, actele dvs de stare civila si ale surorii , certificatele de nastere, certificatul de casatorie al mamei si al tatalui, actele de proprietate pe imobile, certificate fiscale pe imobile, cartile dvs de identitate. Se va face succesiune succesiva, apoi partaj intre dvs si sora dvs.
costurile depind de valoarea masei succesorale, ea se stabileste conform unei grile de expertiza imobiliara.
Oricum veti plati impozit de 1% pe succeiune datorat statului, pentru ca au trecut mai bine de doi ani de la decesele parintilor dvs.
am auzit ca ar fi si varianta cu actiune judecatoreasca , unde sora mea chemata de mine , ar renunta in favorea mea , asa cum suntem intelesi , ar fi mai usor , ieftin si repede , cred .:-/
poate renunta si la notar.
dar diferenta de costuri pentru aceasta procedura , unde ar fi mai ieftin , la notar unde se plateste acea taxa de succesiune sau ce se plateste sau la tribunal unde am auzit ca se plateste taxa de timbru ?
tb initial sa ca adresati unui notar in vederea dezbaterii succesiunii. daca sora dvs nu se prezinta la notar doar at veti putea investi instanta cu o actiune in partaj succesoral. daca exista intelegere jntre copartasi, notarul este competent pt dezbaterea succesiunii. taxa in instanta este dd 3% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorala. puteti face o comparatie de preturi intreband notarul cat v-ar costa dezbaterea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire mihaela n. mihaela n. Buna ziua. As dori sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie si cam care sunt costurile unei astfel de actiuni: Locuiesc in apartamentul ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune Lily2012 Lily2012 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cu privire la procedura succesiunii de urmat in cazul in care ambii parinti au decedat, primul in 2008, iar al doilea in ... (vezi toată discuția)
Informatii succesiune Mira_nick Mira_nick Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: mama mea a mostenit casa in care locuia de la bunica (mama ei). A facut toate demersurile necesare si era ... (vezi toată discuția)