avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Informatii succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Informatii succesiune

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie: mama mea a mostenit casa in care locuia de la bunica (mama ei). A facut toate demersurile necesare si era proprietar al casei si a terenului din jur cu acte in regula, Din pacate, anul trecut in Septembrie mama a murit si am ramas 3 mostenitori (eu, sora mea si tata). Acum tata vrea sa cedeze partea lui de mostenire pentru ca sa ramanem doar eu si sora mea proprietari pe tot. Care ar fi pasii pentru acest demers?

De asemenea, as vrea sa stiu si cam care sunt costurile si daca se aplica o reducere daca succesiunea se face in primele 6 luni de la decesul proprietarului?

Iar ultima intrebare: este obligatoriu sa ne adresam unui notar local?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:16, 26 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va veti adresa unui birou notarial, din circumscriptia teritoriala a ultimului domiciliu al defunctei, cu atat mai mult cu cat exista si intelegere intre Dvs, sora si tata..
Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia, la ultimul domiciliu al defunctului, dovada ultimului domiciliu efectuandu-se in baza certificatului de deces, sau daca este cazul cu hotararea judecatoreasca declarativa de moarte ramasa definitiva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Tatăl poate da o declarație de renunțare la moștenire, urmând să rămâneți dvs si sora in cote parti egale.
Declarația tatălui presupune renuntarea la TOT. Si la cota ce i-ar reveni din jumătatea mamei asupra bunurilor comune (daca exista)
2. Nu se aplica nici o reducere.
Acele 6 luni erau pe vechiul Cod civil și se refereau la termenul de opțiune succesorala (In 6 luni trebuia fie să accepți moștenirea, fie să renunti)
3. Costurile depind de bunuri. Nu exista un pret standard.
4. Competența teritorială aparține oricarui biroului notarial din circumscripția judecătoriei unde mama a avut ultimul domiciliu. Asadar, da, trebuie sa va adresati unui notar local
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca tatal nu a cceptat mostenirea si nu e vb de a mosteni decat acea casa, tatal poate da declaratie de renuntare la mostenire si astfel ramaneti doar dvs si sora sa dezbateti succeiunea dupa mama.
Daca a cceptat mostenirea ( ceea ce nu cred) , va trebui sa dezbateti succesiunea si sa faceti un partaj.
Nu aveti reduceri, iar despre costuri, va trebui sa intrebati notarul, competent e unul aflat pe raza ultimului domiciliu al decedatei, deci nu puteti sa dezbateti succesiunea oriunde.
Daca nu dezbateti in termen de 2 ani de la deces, aveti in plus de platit si impozit pe mostenire de 1% din valorea mostenirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune lml lml Buna ziua, Tatal meu a decedat , mama este in viata si vroiam sa stiu daca trebuie sa mai fac succesiunea daca sunt singura mostenitoare? (vezi toată discuția)
Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary_inger2007 mary_inger2007 Sunt persoana cu handicap de grd 1 si datorita faptului ca nu ma pot deplasa fara ajutor va implor sa ma ajutati cu un sfat Acum 2 luni mi-a murit mama iar ... (vezi toată discuția)