avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Sunt persoana cu handicap de grd 1 si datorita faptului ca nu ma pot deplasa fara ajutor va implor sa ma ajutati cu un sfat Acum 2 luni mi-a murit mama iar tatal a decedat acum 9 ani , nu s-a facut succesiunea nici dupa tata Suntem 2 frati dar nu comunicam Ce se intampla daca nu dezbat succesiunea in 6 luni ? In acest caz e neaparat sa fac vreun act notarial, in decurs de 6 luni , in care sa specific ca accept succesiune sau pot sa dezbat succesiunea in termen nelimitat ? In cazul in care trebuie sa merg la notariat in termen de 6 luni este obligatoriu sa merg la notariatul de unde domicilia defunctul sau pot sa merg la notariatul unde eu am domiciliu ? Am neaparat nevoie de certificatul de deces? In speranta ca imi ve-ti raspunde va multumesc din suflet anticipat
Cel mai recent răspuns: mary_inger2007 , utilizator 17:18, 16 Mai 2011
mary_inger2007 a scris:

e neaparat sa fac vreun act notarial, in decurs de 6 luni , in care sa specific ca accept succesiune sau pot sa dezbat succesiunea in termen nelimitat ?


Pentru urechile noastre, intrebarea dvs. ar suna cam asa: e neaparat nevoie sa am o undita sau pot sa merg la pescuit in termen nelimitat?
Raspuns: Da, puteti sa mergeti la pescuit cand va vine, dar s-ar putea sa nu va alegeti cu nimic daca nu v-ati ingrijit sa aveti si o undita.

Dezbaterea succesiunii se poate face oricand. Dar ca sa aveti ce sa dezbateti trebuie sa faceti dovada calitatii dvs. de mostenitor (dovada ca ati acceptat mostenirea in termen de 6 luni de la deces) Cel mai simplu mod de a dovedi asta este cu o declaratie expresa de acceptare data in termen de 6 luni de la deces.
Declaratia de acceptare o puteti face la orice notar.
Procedura succesorala notariala este de competenta notarului public din biroul notarial situat în circumscriptia teritoriala a judecatoriei în care si-a avut ultimul domiciliu mama dvs.
Este evident ca aveti nevoie de certificatul de deces. Nu se pot face acte de optiune succesorala (acceptare/renuntare) si nu se poate dezbate o mostenire fara a dovedi ca e mort cel despre a carui mostenire e vorba.

Dezbaterea succesiunii (finalizata cu eliberarea certificatului de mostenitor) se poate face oricand. DAR daca au trecut mai mult de 2 ani de la data mortii celui despre a carui mostenire e vorba se va plati si un impozit de 1% . (= oricand, dar peste 2 ani inseamna ceva bani in plus).

Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
romascanu, moderator
Buna ziua , specific caci dupa moartea lui tata am facut acel act notarial de acceptare dar nu am dezbatut succesiunea , iar in ceea ce priveste" undita "va rog din suflet sa ma intelegeti ca am pus aceasta intrebare deoarece nu ma pot deplasa si imi e foarte greu sa ajung la notarul defunctului pt ca e la sute de km si in plus am o situatie materiala precara Nu am cuvinte sa va multumesc pt tot D-ZEU SA VA BINECUVINTEZE
va trebui sa dati declaratia de acceptare a mostenirii la unul din notariatele din raza localitatii unde a decedat mama dvs. in mod obligatoriu aveti nevoie de certificatul dansei de deces.
Multumesc din suflet, am fost sfatuita mai sus ca pot sa dau aceasta declaratie si la notariatul unde am eu domiciliu care e la o distanta de 200 de km fata de domicilul unde a locuit defuncta, nu mai stiu ce sa inteleg
Declaratia de acceptare a succesiunii o dati in termenul de 6 luni de la decesul mamei LA ORICE BIROU NOTARIAL DIN TARA, doar dezbaterea succesiunii se face la un notar public din localitatea unde a avut decedata ultimul domiciliu. Asadar, mergeti linistita la cel mai apropiat birou notarial cu certificatul de deces al mamei (sau un duplicat ori copie legalizata) si dati acea declaratie de acceptare. Odata ce aveti ambele declaratii de acceptare a succesiunii, puteti dezbate mostenirea si dupa tata si dupa mama oricand doriti, la notariat sau in instanta (in cazul in care exista neintelegeri cu fratele). Succes!!
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
narcisa_salbatica, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii mihaela_liviu2012 mihaela_liviu2012 Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune magda popescu magda popescu Buna ziua! Peste 1 luna expira cele 6 luni in care putem face declaratia pt. acceptare succesiune . Este obligatoriu ca apoi dezbaterea succesiunii sa se ... (vezi toată discuția)