Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa dezbat mostenirea in cele 6 luni?Eu mai am o sora care este stabilita in Italia iar mama este in viata!Am fost la mai multi notari dar nici unul nu mi-a zis ceva concret,toti isi vad propriul interes:Banul! E neaparat nevoie sa dezbat mostenirea dupa moartea tatului meu? Nu pot dezbate aceasta mostenire dupa ce mama noastra se va stinge? Mai mult mi s-a zis de diferite persoane ca daca nu dezbat mostenirea in cele 6 luni as da mai multi bani sau ca daca nu dezbatem mostenirea dupa moartea mamei mele,bunurile ramase vor fi confiscate de stat,considerandu-se ca nu are mostenitori-ceea ce mi se pare o aberatie?Deci e obligatorie dezbaterea mostenirii si cam cu cati bani sa ma pregatesc.Va multumesc!~
obligatoriu nu este ,dar veti avea nevoie poate de un certificat de mostenitor pe care il puteti obtine in termen de 1 an si prin notar si la instanta ,iar in ce priveste statutul bunurilor dupa decesul mamei nici vorba de confiscat ,sunt mostenitori legali ,astfel ca puteti accepta sau nu
in 6 luni trebuie doar sa faceti dovada ca acceptati mostenirea dupa tata. Asta trebuie s-o faceti in termen de 6 luni. PUNCT.
In rest ramaneti mostenitor si dupa mama si dupa tata.
Acceptarea mostenirii (aia in termeni de 6 luni) o puteti face oficial, la un notar, sau tacit, preluand bunuri din mostenirea dupa tata si actionand in consecinta (platit impozite, reparatii, etc)
1. Succesiunea se poate dezbate oricand, nu este prevazut un termen in acest sens. Dar daca in termen de doi ani de la decesul defunctului veti proceda la dezbaterea succesiunii, veti fi scutit de plata impozitului . in termen de un an , de la decesul defunctului succesorii tb sa dea acea declaratie de acceptare a succesiunii, la notar. Ulterior vor dezbate succesiunea cand vor dori .
termenul de optiune succesorala de 6 luni era pe vechiul cod civil si se mai aplica numai succesiunilor deschise (deschiderea succesiunii are loc la data decesului, nu atunci cand mostenitorul solicita dezbaterea la notar) inainte. de intrarea noului cod civil. avand in vedere ca deschiderea succesiunii a avut loc in 2012, aplicabil este noul cod civil, unde termenul pt optiunea succesorala este de 1 an.
taxele notariale cu privire la succesiune sunt aceleasi, ca se dezbate in 2 luni sau 1 an.
singura diferenta referitoare la taxe, este aceea ca daca nu se dezbate in primi doi ani de la data decesului, statul mai percepe un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
dar, taxele notariale privind succesiunea, se platesc pentru fiecare defunct(mostenirea priveste patrimoniul defunctului). deci, daca se asteapta decesul si celui de al doilea parinte, taxele nu vor fi pentru o singura succesiune.
asa ca, ce e bun facut, e bun facut.
daca mi se permite o intrebare ironica: mostenitorul in cauza spera ca celalalt parinte sa decedeze pana in doi ani ca sa dezbata succesiunile deodata si sa nu plateasca impozitul la stat?
Succesiune
1603
Buna ziua!
Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti.
Decesul a avut loc la sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)