avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua!
Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti.
Decesul a avut loc la sfarsitul lunii septembrie 2011. In urma a ramas sotia supravietuitoare si 3 copii (toti majori). Pana cand trebuie dezbatuta mostenirea si ce trebuie sa faca acestia.
Mentionez ca mostenirea este reprezentata doar de un apartament de 4 camere de 52 mp .
Multumesc!

Cum se calculeaza valoarea masei succesorale (apartamentul e in sect 3-Bucuresti, zona Salajan)

Teoretic, mostenitorii se inteleg. Cum este mai rapid si mai putin costisitor : sa se apeleze la un birou notarial sau sa se rezolve in instanta?
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
1603, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:16, 20 Ianuarie 2012
Mergeti cu totii la un Birou notarial si acolo veti rezolva problema.

Daca mergeti pana in 2 ani, taxele vor fi considerabil reduse.

Daca nu va intelegeti cu privire la cotele ce va revin atunci va trebui sa apelati la instanta de judecata.
Mostenirea se deschide prin moarte! Ea tb dezbatuta la notarul public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Tb. Aveti certificatul de deces, actele de stare civila ale mostenitorilor pt a demonstra rudenia cu defunctul , pt copii actele de nastere, casatorie ot sotie, actele de proprietate pe bunurile succesorale, 2 martori care l au cunoscut p defunct, certificat fiscal pt bunurile imobile. In termen de 6 luni tb sa va exercitati dreptul de optiune succesorala, in sensul de a accepta sau renunta la mostenire, aceasta poate fi factua la orice notar din Tara. Pana in doi ani de la deces daca dezbateti mostenirea nu platiti impozit de 1% calculat la valoarea bunurilor din ma succesorala.
Cotele de mostenire sunt 1/4 Sotia supravietuitaore si 3/4 copii impreuna. Daca bunul , apartamentul a fost bun comun , achizitionat in timpul casatoriei cu Sotia supravietuitoare, cota din bun care intra in masa succesorala este de 1/2 , restul de 1/2 apartinand sotie supravietuitaore.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
ContSters141818, utilizator
Termenul de deschidere al succesiunii este de 6 luni de la decesul celui ce lasa mostenire.
Succesiunea se dezbate la notariatul din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu,sau la instanta de judecata.
@marius33 termenul nu este de 6 luni! Confundati termenul de optiune succesorala cu dezbaterea mostenirii!
Deci trebuie facuta optiunea succesorala pana la 6 luni si dezbaterea efectiva a mostenirii pana la.......1 an sau 2 ani?

Si ce se intampla daca optiunea nu se face in termen de 6 luni?
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
1603, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire ginomihail ginomihail buna seara, va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de mostenire. tatal decedat ,ramane sotia legitima (cu care raposatul a fost casatorit de 20 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Mosenirea -problema saraciei ADRIANA STEFANIA ADRIANA STEFANIA O sa incep prin a spune ca in urma cu 6 saptamani fratele soacrei mele a murit din cauza unui infart la varsta de 55 de ani .Casatorit in urma cu 5 ani de zile ... (vezi toată discuția)