avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa decesul unuia din parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa decesul unuia din parinti

va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune
a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in termen de 6 luni din motive de neintelegeri dupa aceasta perioada dreptul de proprietate revine automat mamei sale si dupa aceea dansa poate sa faca ce doreste cu proprietatea?

Cel mai recent răspuns: georgetag , utilizator 09:57, 29 Decembrie 2011
Socrul dvs a murit dupa 1 octombrie? Daca da , Sotul dvs are un termen de optiune succesorala de 1 an de la deces, timp in care poate da declaratie de acceptare a succesiunii tatalui. Daca nu da aceasta declaratie la orice notar din Tara dupa acest termen de un an poate fi declarat strain de mostenire daca nu dovedeste ca a acceptat tacit succesiunea, adica a facut acte sau fapte din care reiesea Clar insusirea calitatii sale de mostenitor.
E Bine ca Sotul dvs sa mearga la un notar sa dea aceasta declaratie de acceptare, daca tatal dansului a decedat inainte de 1 octombrie, termenul de optiune succesorala este de 6 luni, daca a decedat dupa 1 octombrie, termenul este asa cum v am spus de 1 an de la deces.
In cadrul dezbaterii succesorale, notarul competent , cel de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domicilu, va verifica la Registrul de Optiuni Succesorale daca exista declaratii de acceptare a succesiunii si va cite pe succesibili la dezbatere.
In urma dezbaterii succesiunii, Sotul dvs va avea cota de 3/4 din patrimoniul defunctului, iar mama 1/4, in calitatea de sotie supravietuitoare. In patrimoniul defunctului intra atat bunurile proprii cat si cota de 1/2 din bunurile comune, obtinute in timpul casatoriei cu soacra dvs, restul de 1/2 din bunurile comune apartinand acesteia.
In caz de neintelegere intre succesibili, notarul va da o incheiere si va indruma partile la instanta pentru solution area succesiunii.
Pentru declaratia de acceptare a succesiunii Sotul trebuie sa prezinte cartea de identitate si certificatul de deces al tatalui. Notarul care o autentifica are obligatia de a o inscrie la Registrul de Optiuni Succesorale.
Chiar si in caz de neintelegere a succesibililor si adresarea lor catre instanta, este obligatorie prezentarea in fata notarului public si obtinerea incheierii pentru a se prezenta cu ea in fata instantei.
Daca nu dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de zile de la deces se va plati impozit de 1% pe valoarea bunurilor din masa succesorala.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Sotul dvs trebuie sa dea o declaratie la notar in termen de 1 an de la deces,sa-si exprime optiunea fata de mostenire, apoi se poate dezbate mostenirea oricand. Daca finalizati dezbaterea mostenirii in termen de 2 ani de la deces, nu platiti impozit de 1% din valoarea mostenirii.
lui ii este teama ca se vor duce surorile lui si maicasa si nu il vor declara si pe el ca mostenitor in fata notarului
poate sa faca acest lucru ca sa rezulte ca este renuntator tacit
Daca nu doreste sa renunte trebuie sa dea declaratia de acceptare in termenul de optiune succesorala. Daca nu respecta termenul de optiune succesorala poate fi declarat strain de succesiune ceea ce nu este egal cu renuntator. Iar renuntarea nu este tacita!

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Testament Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Unei cunostinte i-a murit tatal. Tatal inainte de a deceda era casatorit pentru a doua oara. Din prima casnicie are 2 fii,iar din cea de-a doua un ... (vezi toată discuția)