avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare mostenire

buna ziua.
va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de renuntare la notar.Intre mama mea si mine a fost o intelegere ,,ea face declaratie de renuntare iar eu o voi despagubi cu o suma de bani,,.Zis si facut. A facut acea declaretie in luna iulie.(in luna aprilie a murit tata).Eu i-am dat banii asa cum ne-am inteles dar nu am mai trecut pe la notar sa facem chitanta cum ca am dat suma respectiva de bani.
Acum mama mea vitrega vrea sa anuleze acea declaratie de renuntare.Problema este ca eu inca nu am depus actele ca sa desbat succesiunea la notar .
Intrebarea mea este daca poate face acest lucru? Poate sa se rasgandeasca in termen de 6 luni de la moartea tatalui meu sau in termen de 6 luni de cand a fost facuta acea renuntare.Asta nu stiu eu.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Eugenia Constantin , Avocat 11:47, 28 Septembrie 2009
Renuntarea la mostenire poate fi retractata in interiorul termenului de optiune succesorala de 6 luni - calculat de la data deschiderii succesiunii, mai exact de la data decesului tatalui dv. Chiar si in interiorul termenului de 6 luni sotia supravietuitoare nu poate retracta renuntarea la mostenire DACA dv. ati acceptat mostenirea pana la momentul respectiv. Pana in acest moment ati facut vreun act de acceptare expresa sau tacita a mostenirii? Mai sunt si alti mostenitori? Inteleg ca termenul de optiune succesorala de 6 luni se va implini in luna octombrie?
Intr-adevar, daca nu ati apucat sa dezbateti succesiunea, exista si unele acte de acceptare tacita a succesiunii, astfel incat, chiar si in ipoteza in care mama vitrega ar retracta renuntarea, s-ar putea considera ca intre timp dvs. ati acceptat succesiunea iar retractarea ar ramane fara efect. In orice caz, pentru a nu avea surprize, ar trebui sa mergeti la notar cat mai repede in vederea dezbaterii succesiunii.
In interiorul termenului de optiune succesorala (6 luni de la data decesului defunctului) mostenitorul legal poate sa dea oricate declaratii doreste deoarece acestea sunt revocabile!
Art. 701 Cod Civil. - In tot timpul in care prescriptia dreptului de a accepta nu este dobandita in contra erezilor ce au renuntat, ei au inca facultatea de a accepta succesiunea, daca succesiunea nu este deja acceptata de alti erezi. Nu se pot vatama insa drepturile care ar fi dobandite de alte persoane asupra bunurilor succesiunii, sau prin prescriptie, sau prin acte valabile, facute de curatorele succesiunii vacante.
B-)
De la data deschiderii succesiunii ,prin moarte , curge termenul de acceptare , respectiv de renuntare la mostenire, cel de 6 luni .

Renuntarea operaza cu privire la toate bunurile succesorale , nu in mod particular ,privite ut singuli.Insa , dupa cum au specificat si colegii mai sus , vointa exprimata poate fi retrasa.
Si poate exista o acceptare expresa , printr-o declaratie notariala , sau una tacita , din acte din care sa se intrevada dorinta de a succede : plata de impozite, instrainarea de bunuri.

Puteti dezbate succesiunea , si iesi din indiviziune pe cale notariala ,sau sesizand instanta de judecata , judecatoria in a carei raza teritoriala se regaseste domiciliul defunctului , ultimul .;)
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
mama dvs poate retracta renuntarea la succesiune, in termen de 6 luni, calculat de la data deschiderii succesiunii ( decesul defunctului ).
daca dvs ati acceptat succesiunea intre timp, nu poate opera retractarea renuntarii !! ;)

Alte discuții în legătură

Succesiunea Beatrice86 Beatrice86 Buna ziua.Acum 9 luni de zile a decedat tatal meu. Eu si sora mea,fiind fetele din prima casatorie, nu am dat o declaratie de acceptare a mostenirii,care am ... (vezi toată discuția)
Succesiune nmtcatalina nmtcatalina Tatal meu a murit in luna iulie 2009. Mostenitori suntem mama, fratele si eu. Nu vrem sa facem succesiunea. Suntem obligati prin lege? Ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Se poate reveni asupra optiunii pt succesiune? valentina.mami valentina.mami problema care o avem este ca dupa moartea tatalui(04.10.2009)sora mea a facut declaratia de acceptare a succesiunii dupa tata, iar dupa discutia cu mama s-au ... (vezi toată discuția)