Renuntarea la mostenire poate fi retractata in interiorul termenului de optiune succesorala de 6 luni - calculat de la data deschiderii succesiunii, mai exact de la data decesului tatalui dv. Chiar si in interiorul termenului de 6 luni sotia supravietuitoare nu poate retracta renuntarea la mostenire DACA dv. ati acceptat mostenirea pana la momentul respectiv. Pana in acest moment ati facut vreun act de acceptare expresa sau tacita a mostenirii? Mai sunt si alti mostenitori? Inteleg ca termenul de optiune succesorala de 6 luni se va implini in luna octombrie?
Intr-adevar, daca nu ati apucat sa dezbateti succesiunea, exista si unele acte de acceptare tacita a succesiunii, astfel incat, chiar si in ipoteza in care mama vitrega ar retracta renuntarea, s-ar putea considera ca intre timp dvs. ati acceptat succesiunea iar retractarea ar ramane fara efect. In orice caz, pentru a nu avea surprize, ar trebui sa mergeti la notar cat mai repede in vederea dezbaterii succesiunii.
In interiorul termenului de optiune succesorala (6 luni de la data decesului defunctului) mostenitorul legal poate sa dea oricate declaratii doreste deoarece acestea sunt revocabile!
Art. 701 Cod Civil. - In tot timpul in care prescriptia dreptului de a accepta nu este dobandita in contra erezilor ce au renuntat, ei au inca facultatea de a accepta succesiunea, daca succesiunea nu este deja acceptata de alti erezi. Nu se pot vatama insa drepturile care ar fi dobandite de alte persoane asupra bunurilor succesiunii, sau prin prescriptie, sau prin acte valabile, facute de curatorele succesiunii vacante.
B-)
De la data deschiderii succesiunii ,prin moarte , curge termenul de acceptare , respectiv de renuntare la mostenire, cel de 6 luni .
Renuntarea operaza cu privire la toate bunurile succesorale , nu in mod particular ,privite ut singuli.Insa , dupa cum au specificat si colegii mai sus , vointa exprimata poate fi retrasa.
Si poate exista o acceptare expresa , printr-o declaratie notariala , sau una tacita , din acte din care sa se intrevada dorinta de a succede : plata de impozite, instrainarea de bunuri.
Puteti dezbate succesiunea , si iesi din indiviziune pe cale notariala ,sau sesizand instanta de judecata , judecatoria in a carei raza teritoriala se regaseste domiciliul defunctului , ultimul .;)
mama dvs poate retracta renuntarea la succesiune, in termen de 6 luni, calculat de la data deschiderii succesiunii ( decesul defunctului ).
daca dvs ati acceptat succesiunea intre timp, nu poate opera retractarea renuntarii !! ;)