avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate reveni asupra optiunii pt succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate reveni asupra optiunii pt succesiune?

problema care o avem este ca dupa moartea tatalui(04.10.2009)sora mea a facut declaratia de acceptare a succesiunii dupa tata, iar dupa discutia cu mama s-au inteles asupra unei sume de bani ca sa renunte la mostenire.intrebarea este:poate sa faca acum o declaratie de renuntare sau nu se mai poate? cei de la notariatul unde mama a deschis procedura de succesiune spun ca nu se mai poate, si ca trebuie sa asteptam certificatul de mostenitor, dar nu mi-i se pare normal deoarece cred ca oricine se poate razgandi in termen de 6 luni de la deces si nu au trecut cele 6 luni .In plus cand am facut eu declaratia de acceptare, una din lucratoarele de la notariat care s-a ocupat de inregistrarea declaratiei mele mi-a spun(printre dinti ) ca daca ne intelegem , se poate reveni. asta fiind ieri ,ceea ce m-a determinat sa o sfatuiesc pe mama sa se inteleaga cu sora mea, iar astazi cea de la notariat neaga cele spuse ieri.Este vreo smecherie sau care-i treaba ca nu mai inteleg nimic?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:17, 13 Februarie 2010
buna ziua!
odata acceptata succesiunea, ramane asa.
nu se mai poate reveni asupra declaratiei de acceptarea expresa a succesiunii.
Multumesc pt raspuns!
Daca n-au trecut 6 luni de la data deschiderii succesiunii prin moarte,puteti revoca actul de prin care ati acceptat mostenirea.
multumesc si dvs pt raspuns!Si asa cum am spus nu au trecut 6 luni de la decesul tatalui.Deci nu este o problema daca se prezinta luni si face declaratia de refuzare?Va rog mult sa-mi raspundeti caci astazi mama s-a prezentat din nou la notar i-a explicat situatia, notara le-a spus lucratoarelor sa-i faca declaratia de refuzare sorei daca se prezinta si solicita acest lucru, iar dupa plecarea notarei lucratoarele au dat-o iar la intors ca "o sa mai vedem noi cand vom verifica la Bucuresti".Legal cum este : o obliga sa primeasca mostenirea pt ca asa vor ele sau omul se mai poate razgandi?Astept un raspuns ,va rog
ART. 701 În tot timpul în care prescriptia dreptului de a accepta nu este dobânditã în contra erezilor ce au renuntat, ei au încã facultatea de a accepta succesiunea, dacã succesiunea nu este deja acceptatã de alti erezi. Nu se pot vãtãma însã drepturile care ar fi dobândite de alte persoane asupra bunurilor succesiunii, sau prin prescriptie, sau prin acte valabile, fãcute de curatorele succesiunii vacante (C. civ. 1882, 1890 ; C. civ. fr. 790).

Alte discuții în legătură

Mostenire sory29 sory29 am cedat partea mea de mostenire,in urma decesului tatalui,sorei mele,aceasta zicand sa fie un singur mostenitor pe casa sa poata fi vanduta mai usor.dupa o ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune ff38 ff38 Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea ... (vezi toată discuția)