avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la succesiune

Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea de mostenire ce i s e cuvine,el dorind jumatate din proprietate(deci mai mult decat ii revine legal)si refuza sa mearga la notar pentru primirea certificatului de mostenitor.
Exista posibilitatea renuntarii la demersurile facute pentru succesiune in cazul in care cele 3 parti respectiv eu, mama si fratele meu de comun acord nu dorim sa mai continuam?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 12:22, 24 Octombrie 2009
De ce sa renuntati? Oricum , mai devreme sau mai tarziu va trebui sa dezbateti succesiunea fiindca nu veti putea instraina bunurile imobile ale defunctului(casa , teren , etc)
Exista varianta prevazuta de lege in care fratele dvs , daca nu se prezinta in termen de 6(sase) luni de zile de la data comunicarii deschiderii succesiunii de catre notarul public pentru a accepta succesiunea , va fi decazut din drepturi ca renuntator la succesiune prin neacceptare!
Sfatul meu este sa discutati cu notarul , sa il citeze conform legii si sa asteptati cele 6 luni de zile. Dupa aceea notarul va redacta certificatele de mostenitor in care dvs si mama ramaneti mostenitori iar fratele va fi decazut din drepturi.=D>
Exista o vorba din batrani : "Nemultumitului i se ia darul!"
Potrivit art.78 din Lege nr. 36/1995 notarilor publici si a activitatii notariale:"Procedura succesorala se poate suspenda in urmatoarele cazuri:
a) au trecut 6 luni de la deschiderea succesiunii si, desi au fost legal citati, succesibilii nu s-au prezentat ori au abandonat procedura succesorala, fara a cere eliberarea certificatului de mostenitor si exista dovada ca cel putin unul dintre ei a acceptat mostenirea;
b) succesibilii isi contesta unii altora calitatea sau nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la intinderea drepturilor care li se cuvin;
c) mostenitorii sau alte persoane interesate prezinta dovada ca s-au adresat instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor lor.
In incheierea de suspendare se consemneaza elementele care au rezultat din dezbateri, pana la momentul suspendarii, cu privire la identitatea celor prezenti, optiunea succesorala a acestora si compunerea masei succesorale.
In cazurile prevazute la alin. 1 lit. b), notarul public stabileste prin incheiere masa succesorala, cu precizarea bunurilor sau a drepturilor care se contesta, intinderea drepturilor mostenitorilor si motivele neintelegerii, indrumand partile sa solutioneze neintelegerile dintre ele pe cale judecatoreasca.
In cazurile de suspendare a procedurii succesorale prevazute la alin. 1 lit. a) si b), daca nu s-a facut dovada ca cei in cauza s-au adresat instantei sau cei interesati n-au cerut repunerea pe rol a cauzei, notarul public va stabili taxele succesorale provizorii si onorariile si le va comunica organelor financiare.
La cererea partilor, notarul public va putea repune pe rol dosarul succesoral oricand, daca se constata incetarea cauzelor care au determinat suspendarea lui.

Asa cum bine ati precizat legea prevede clar "SE POATE"
Notarul public insa nu este obligat sa procedeze in acest fel daca mostenitorii doresc dezbaterea succesiunii si unul dintre ei nu este de acord cu ridicarea certificatului de mostenitor. In acest caz , CODUL CIVIL este foarte clar : va fi decazut din drepturile succesorale ca renuntator la succesiune prin neacceptare!
Iar o judecata este in dezavantajul celorlalti mostenitori fiindca costa bani , timp pierdut si nervi si nu toti oamenii isi permit sa plateasca un avocat!B-)
SECTIUNEA II
Despre renuntarea la succesiune

Art. 695. (Abrogat prin art. 25 al Decretului nr. 40 din 22.I.1953 privitor la procedura succesoralã notarialã).
Art. 696. Eredele ce renuntã este considerat cã n-a fost niciodatã erede. (C. civ. 699, 701, 752).
Art. 697. Partea renuntãtorului profitã coerezilor sãi; dacã este singur, succesiunea trece la gradul urmãtor. (C. civ. 660 si urm., 701).
Textul a fost implicit modificat prin art. 1 al Legii nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Art. 698. Eredele renuntãtor nu poate fi reprezentat niciodatã. Dacã renuntãtorul este singur în gradul sãu, sau dacã toti coerezii sãi renuntã, copiii lor vin la succesiune în virtutea propriului lor drept, pentru pãrti egale. (C. civ. 664 si urm., 668).
Art. 699. Creditorii acelui ce renuntã în paguba lor pot sã ia autorizatia justitiei ca sã accepte succesiunea pentru debitorele lor, în locul si rândul sãu.
Într-acest caz renuntarea este anulatã numai în favorul creditorilor si numai pânã la concurenta creantelor lor. Acceptarea nu se face în folosul eredului care a renuntat. (C. civ. 974, 975).
Art. 700. Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul când mostenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul sãu, din motive de fortã majorã, instanta judecãtoreascã, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârsit împiedicarea. (C. civ. 692, 709, 1890).
Art. 701. În tot timpul în care prescriptia dreptului de a accepta nu este dobânditã în contra erezilor ce au renuntat, ei au încã facultatea de a accepta sucesiunea, dacã succesiunea nu este deja acceptatã de alti erezi. Nu se pot vãtãma însã drepturile care ar fi dobândite de alte persoane asupra bunurilor succesiunii, sau prin prescriptie, sau prin acte valabile, fãcute de curatorele succesiunii vacante. (C. civ. 1882, 1890).
Art. 702. Nici chiar prin contractul cãsãtoriei1 nu se poate renunta la succesiunea unui om în viatã, nici nu se pot înstrãina drepturile eventuale ce s-ar putea dobândi asupra succesiunii. (C. civ. 5, 965).


--------------------------------------------------------------------------------

1. Codul familiei nu admite însã încheierea unui contract de cãsãtorie.

Art. 703. Erezii care au dat la o parte, sau au ascuns lucruri ale unei succesiuni, nu mai au facultatea de a se lepãda de dânsa; cu toatã renuntarea lor, ei rãmân erezi si nu pot lua nici o parte din lucrurile date la o parte sau ascunse. (C. civ. 712).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire Alex0804 Alex0804 Buna ziua Parintii pot renunta la dreptul de mostenire, dobandit prin testament, in favoare copiilor in situatia in care exista un antecontract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Se poate reveni asupra optiunii pt succesiune? valentina.mami valentina.mami problema care o avem este ca dupa moartea tatalui(04.10.2009)sora mea a facut declaratia de acceptare a succesiunii dupa tata, iar dupa discutia cu mama s-au ... (vezi toată discuția)