avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire la 7 ani de la moartea tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire la 7 ani de la moartea tatalui

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2008
cmi_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:46, 16 Iulie 2008
trebuia sa faceti mai demult, la cel mult 6 luni de la deces, trebuia sa va prezentati impreuna la notar... cautati sa mergeti la un notar in vederea eliberarii certificatului de mostenitor
Art. 689. Acceptarea poate fi sau expresã sau tacitã. Este expresã când se însuseste titlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacitã când eredele face un act, pe care n-ar putea sã-l facã decât în calitatea sa de erede, si care lasã a se presupune neapãrat intentia sa de acceptare

Despre împãrtirea succesiunii
Art. 728. Nimeni nu poate fi obligat a rãmâne în indiviziune. Un coerede poate oricând cere împãrteala succesiunii, chiar când ar exista conventii sau prohibitii contrarii.
Se poate face învoire pentru suspendarea diviziunii pe termen de cinci ani. Dupã trecerea acestui timp, învoirea se poate reînnoi. (C. civ. 5, 968, 1008).
A se vedea:
- Legea nr. 603/1943 pentru simplificarea procedurii împãrtelilor judiciare (M. Of. nr. 212 din 10 septembrie 1943), cu modificãrile ulterioare.
Art. 729. Diviziunea poate fi cerutã chiar când unul sau mai multi din erezi au posedat pãrti separate din succesiune, dacã nu a fost act de împãrtealã sau dacã nu se poate opune prescriptia. (C. civ. 1837, 1890).
Art. 730. Dacã toti erezii sunt prezenti si majori, se pot împãrti între dânsii, oricum ar voi, fãrã îndeplinirea vreunei formalitãti.
Dacã toti erezii nu sunt prezenti sau dacã între dânsii sunt minori sau interzisi, atunci se vor pune peceti1, pe efectele2 succesiunii în cel mai scurt termen, sau dupã cererea erezilor sau dupã aceea a procurorului tribunalului de primã instantã. (C. civ. 747 si urm. ).
Nu mai dati oamenilor parti din legi, ca daca ar sti cum se dovedesc si ce inseamna ele, nu ar mai fi nevoie de noi...

Contactati un avocat, sunt multe chestiuni de fapt de stabilit si e greu astfel... E important sa vedem daca ati acceptat acea mostenire atcit, ati vandut ceva, ati platit impozit pe ea etc. in primele 6 luni...
Daca aveti sanse sa dovediti acceptarea, mergeti in instanta si demarati actiune de dezbatere a mostenirii.

Ideea e ca tot la avocat ajungeti, asa incat macar il contactati din timp si vedeti ce si cum.
Eu cred că în situația dv. (dezacordul mamei privind împărţeala succesiunii prin bună învoială), trebuie să introduceți o acțiune de partaj succesoral și instanța să constate calitatea de moștenitori a dv., a mamei și a sorei dv., având în vedere că toate trei ați locuit în imobilele defunctului, ceea ce echivalează cu acceptarea tacite a succesiunii, chiar dacă nu ași dezbătut succesiunea în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la data decesului tatălui. În cadrul acestei acţiuni, se va efectua o expertiză de evaluare a imobilelor, de partajare a acestora prin formarea de loturi în natură dacă este posibil, iar dacă nu, în funcţie de dorinţa părţilor litigante, instanţa va atribui cele 2 bunuri la doi moştenitori, cu obligarea acestora la plata sultei către cel care nu a primit nimic în natură, iar dacă nici un moştenitor nu doreşte bunurile imobile, se vor vinde la licitaţie şi preţul se va împărţi celor 3 moştenitori conform cotelor ce le revin. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Szilagy Szilagy Suntem 3 parti implicate intr-un proces datorita unei succesiuni.Una din parti cere iesirea din indiviziune iar celelalte 2 nu sunt de acord.Se poate cere ... (vezi toată discuția)
Refuz dezbatere sucesiune relucu4 relucu4 Buna ziua. Am descoperit astazi forumul dvs. si doresc sa va cer un sfat referitor la urmatoarea problema. Acum doi ani la inceputul lunii iulie a decedat ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune say say Ce acte presupune iesirea din indiviziune? Care este sediul materiei? Speta este urmatoarea: Bunicul si bunica au avut 2 fii si 2 fiice. Copiii au avut si ei ... (vezi toată discuția)