Ce acte presupune iesirea din indiviziune? Care este sediul materiei?
Speta este urmatoarea:
Bunicul si bunica au avut 2 fii si 2 fiice. Copiii au avut si ei la randul lor copii, rezultand 5 nepoti. Partea mea din mostenirea de la bunici este 1/8. Mostenirea este alcatuita din 2 cladiri si terenul pe care se afla acestea.
Eu doresc sa am acte pe partea mea de 1/8 din mostenire.
Doresc sa ma indrumati cui trebuie sa ma adresez si ce costuri presupune iesirea din indiviziune. Mentionez ca faptul ca cadastrul este efectuat, de asemenea si succesiunea.
Art. 728 Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Un coerede poate oricând cere împărţeala succesiunii, chiar când ar exista convenţii sau prohibiţii contrarii.
Se poate face învoire pentru suspendarea diviziunii pe termen de cinci ani. După trecerea acestui timp, învoirea se poate reînnoi.
Art. 729
Diviziunea poate fi cerută chiar când unul sau mai mulţi din erezi au posedat părţi separate din succesiune, dacă nu a fost act de împărţeală sau dacă nu se poate opune prescripţia.
Art. 730
Dacă toţi erezii sunt prezenţi şi majori, se pot împărţi între dânşii, oricum ar voi, fără îndeplinirea vreunei formalităţi.
Pentru restul cel mai intelept este sa consultati un cadastrist si/sau un notar.
Cand v-am sfatuit sa consultati un cadastrist m-am referit la informatiile pe care trebuie sa i le transmiteti in legatura cu viitoarea modificare a configuratiei proprietatii.
Daca va intelegeti cu ceilalti mostenitori, faceti documentatia cadastrala pentru partaj si incheiati un act de partaj voluntar la notarul public. Taxele vi le comunica notarul public, pe baza actelor de proprietate si planurilor cadastrale. Daca exista neintelegeri intre coproprietari, cereti partajul in instanta.
dvs ca sa aveti vocatie succesorala la cota din bunurile bunicilor dvs ar trebui ca parintele dvs respectiv fiul sau fiica bunicilor sa fie decedat. dvs ati veni la mostenire prin reprezentare. daca aveti vocatie succesorala promovati actiune in instanta pt iesirea din indiviziune.va trebuie actele de stare civila precum si actul de proprietate al pamantului.