avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz dezbatere sucesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz dezbatere sucesiune

Buna ziua. Am descoperit astazi forumul dvs. si doresc sa va cer un sfat referitor la urmatoarea problema.
Acum doi ani la inceputul lunii iulie a decedat tatal meu. La acea data am aflat ca exista un testament facut de fiecare in favoarea celuilalt prin care cel care deceda a-l numea pe cel care supravietuia "legatar cu titlu particular al tuturor bunurilor imobile ce se vor gasi in patrimoniul lui la data decesului".In acest testament se afirma ca are un copil(adica eu care sunt si singurul copil). Acest patrimoniu este reprezentat de un apartament si cele necesare traiului in ziua de
astazi intr-o casa de oameni obisnuiti. Nu bijuterii, nu autoturism, nu obiecte de arta de valoare. In perioada imediat urmatoare incercand sa nu maresc durerea cauzata de decesul tatalui, nu am intreprins nimic in directia dezbaterii succesiunii sau a recunoasterii dreptului de mostenitor urmand ca in intelegere cu mama sa dezbatem totusi
succesiunea inainte de termenul de doi ani in care taxele sunt mai mici. Acum doua luni am stabilit cu mama sa facem acest lucru si ca urmare sa mearga sa ridice de la circa financiara acel certificat fiscal necesar la dezbaterea succesiunii. Dupa doua zile mama m-a anuntat ca nu vrea sa mai faca succesiunea avind ca argument forte "ca nu mai vrea ea", asta in conditiile in care de ceva timp a aparut in anturajul ei o persoana cam dubioasa de la o fundatie care..... Avind in vedere scandalul produs de curand cu batranii lasati fara case de catre.... nu vreau sa vorbesc urat,
si faptul ca nu am mers in termenul de 6 luni ca sa mi se recunoasca dreptul de mostenitor v-asi ruga sa-mi spuneti ce cale asi avea sa ma pun la adapost de eventuale surprize neplacute. Exista o cale de fortare a dezbaterii succesiunii in conditiile enuntate si daca nu exista o asemenea cale, care ar fi scenariul cel mai pesimist care s-ar putea desfasura legal in legatura cu mostenirea apartamentului dupa moartea mamei (cind s-o produce ea)? Nu ma refer aici la eventuale falsuri pe la notariat caci nu cred ca s-ar preta mama la asa ceva si nici nu cred ca ar fi de acord cu astfel de practici ale unor persoane interesate desi....metodele de "convingere" am inteles ca sunt variate.Nu se poate pune problema de a lua de gat acea persoana si a o intreba ce intentii are, in primul rand pentru ca este vorba de o femeie si in al doilea rand pentru ca ar fi tratata ca o ofensa adusa unei persoane apropiate la acest moment (de catre mama, desigur). Mai mentionez ca nu locuiesc in acelasi imobil cu mama si ca in actele de proprietate a apartamentului figureaza si defunctul si mama.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii acestui post si-mi cer scuze de lungimea lui. Daca exista nelamuriri
in ceea ce priveste enuntul meu, sunt cel mai interesat sa le clarific pentru a-mi face o idee cat de cat clara despre
evenimentul in desfasurare si despre eventualele riscuri.
Cel mai recent răspuns: relucu4 , utilizator 22:04, 20 Iulie 2008
cu privire la acceptare:
Art. 685. Succesiunea poate fi acceptatã curat si simplu, sau sub beneficiu de inventar. (C. civ. 686 si urm., 699 si urm., 704 si urm. ).
A se vedea:
- Art. 19 al Decretului nr. 32/1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei si a Decretului privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.
Art. 686. Nimeni nu este o obligat de a face acceptarea unei mosteniri ce i se cuvine. (C. civ. 693, 703, 712).
Art. 687. Minorii si interzisii nu pot face valabil acceptarea unei mosteniri decât conform dispozitiilor titlului de la minoritate si tutelã.
A se vedea:
- Art. 19 din Decretul nr. 32/1954;
- Art. 97 si urm. din Codul familiei.
Art. 688. Efectul acceptãrii se suie pânã la ziua deschiderii succesiunii. (C. civ. 651).
Art. 689. Acceptarea poate fi sau expresã sau tacitã. Este expresã când se însuseste titlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacitã când eredele face un act, pe care n-ar putea sã-l facã decât în calitatea sa de erede, si care lasã a se presupune neapãrat intentia sa de acceptarte. (C. civ. 690 si urm., 703, 712, 1171 si urm., 1176 si urm.).
Art. 690. Actele curat conservatorii, de îngrijire si de administratie provizorie, nu sunt acte de primirea mostenirii, dacã cel ce le-a fãcut n-a luat titlu sau calitate de erede.
Art. 691. Donatiunea, vinderea sau transportul 1 drepturilor succesorale fãcute de un erede, trage dupã sine acceptarea succesiunii.
Tot asemenea se întâmplã:
l. Când unul din erezi renuntã chiar gratuit în folosul unui sau a mai multi din coerezi.
2. Când renuntarea se face în folosul tuturor coerezilor fãrã deosebire, si se primeste de renuntãtor pretul renuntãrii.

Despre împãrtirea succesiunii

Art. 728. Nimeni nu poate fi obligat a rãmâne în indiviziune. Un coerede poate oricând cere împãrteala succesiunii, chiar când ar exista conventii sau prohibitii contrarii.
Se poate face învoire pentru suspendarea diviziunii pe termen de cinci ani. Dupã trecerea acestui timp, învoirea se poate reînnoi. (C. civ. 5, 968, 1008).
A se vedea:
- Legea nr. 603/1943 pentru simplificarea procedurii împãrtelilor judiciare (M. Of. nr. 212 din 10 septembrie 1943), cu modificãrile ulterioare.
Art. 729. Diviziunea poate fi cerutã chiar când unul sau mai multi din erezi au posedat pãrti separate din succesiune, dacã nu a fost act de împãrtealã sau dacã nu se poate opune prescriptia. (C. civ. 1837, 1890).
Art. 730. Dacã toti erezii sunt prezenti si majori, se pot împãrti între dânsii, oricum ar voi, fãrã îndeplinirea vreunei formalitãti.
Dacã toti erezii nu sunt prezenti sau dacã între dânsii sunt minori sau interzisi, atunci se vor pune peceti1, pe efectele2 succesiunii în cel mai scurt termen, sau dupã cererea erezilor sau dupã aceea a procurorului tribunalului de primã instantã.
Sunt convins ca cele semnalate de dvs. au noima lor daca esti familiarizat cu limbajul juridic. Cum nu ma pot lauda cu stapinirea si intelegerea acestui limbaj, cu parere de rau dar sunt tot in ceatza. Am sau nu vreo cale de rezolvare a acestei probleme inainte, eventual, de a fi prea tarziu.
Nu vreau sa-mi supar mama tarand-o prin cine stie ce procese (caci este totusi mama) ci vreau doar sa-mi pun la adapost dreptul de a mosteni ceea ce mi se cuvine dupa moartea ei si mai vreau sa o feresc de eventuale intentii dubioase ale altor persoane care nu au nici o legatura cu familia noastra dar care efemer fac parte la acest moment din viata si anturajul ei.
Nu pot sa nu va multumesc pentru promptitudinea raspunsului si pentru documentarea lui. Singura rugaminte ar fi sa-l si traduceti, daca se poate, in termeni pe care sa-i pot intelege, nefiind jurist de meserie. In rest toata stima.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2008
relucu4, utilizator
Chiar daca tatal dvs. a facut un testament in favoarea mamei dvs. nu poate sa va incalce rezerva succesorala de care dispuneti in calitate de mostenitor al acestuia. Dreptul de mostenitor va este recunoscut de lege ca mostenitor rezervatar, indiferent daca va duceati sau nu la notariat in termen de 6 luni.Faptul ca mama dvs. nu vrea sa mai mearga la notariat in vederea obtinerii certificatului de mostenitor, va forteaza la o singura solutie care mai ramane si anume promovarea unei actiuni de partaj in justitie. Incercati sa explicati mamei dvs. ca succeesiunea trebuie dezbatuta indiferent daca este de acord sau nu, ca exista o cale usoara ( la notariat) si una mai grea( in instanta de judecata). Insa ca sunteti hotarat oricum sa dezbateti succesiunea.
Mult succes.
Am inteles perfect cum stau lucrurile. Daca ea nu vrea de buna voie, o poate obliga instanta printr-o hotarare sa dezbatem succesiunea. Are 74 de ani si daca ma gindesc bine nu cred ca a intrat vreodata intr-un tribunal pentru a se prezenta la un proces in care sa fie parte. N-asi dori sa fiu obligat ca la inconfortul dat de varsta si de sanatate sa-l adaug si pe cel cauzat de stresul si teama de a fi implicata intr-un proces(si taman cu cel caruia i-a dat viata). Va intreb asadar, daca nu se dezbate aceasta succesiune acum, exista o cat de mica posibilitate ca sfatuita de cineva interesat sa poata deturna dreptul meu de a mosteni apartamentul dupa decesul ei? Poate face vreun act legal referitor la partea ei din acest moment(donatie, vinzare, etc) daca nu este dezbatuta succesiunea fara a fi si eu instiintat? Eu nu vreau nimic de la ea acum, vreau sa moara linistita cind i-o veni timpul in casa ei dar nu vreau sa aiva posibilitatea de a face ceva impotriva drepturilor mele, aplecind urechea la sfaturile asazisilor binevoitori "neinteresati" decat de binele ei.
Va multumesc pentru lamuriri si v-asi fi recunoscator daca mi-ati putea raspunde si la aceasta ultima intrebare.
In acest moment , mama dvs. poate instraina partea care ii apartine , printr-un contract de vanzare cumparare, cand doreste. Problema este sa nu va incalce dvs. rezerva succesorala. Adica dvs. mai aveti dreptul la o cota si din partea mamei,( aveti deja cota de 3/4 din jumatatea tatalui, mamei ramanandu-i cota de 1/4 din 1/2 plus cota sa de 1/2) iar in cazul in care aceasta instraineaza partea sa , va trebui sa nu va incalce rezerva succesorala.
In principiu nu o puteti impiedica sa-si instraineze cota sa , insa e greu sa gaseasca pe cineva care sa accepte o cota dintr-un apartament. De obicei cumparatorul vrea sa fie el proprietar asupra intregului, nu asupra unei cote. Cu atat mai mult cu cat risca ca ulterior sa fie dat in judecata pentru anularea actului (de catre dvs.) intrucat v-a incalcat rezerva succesorala.
Poate o convingeti totusi sa mearga la notariat, explicandu-i ca nu o da nimeni afara din casa si nici nu faceti decat o formalitate. Poate la notariat daca vede ce cota ii revine , se razgandeste asupra instrainarii. Incercati sa stati de vorba si cu persoana "binevoitoare" si explicatii ca in cazul in care o convinge de cine stie ce prostie pe mama dvs., va avea de-a face cu dvs. prin tribunale, ani intregi. Cine stie? Poate se sperie.
Mult succes.

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune ff38 ff38 Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)