avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea

Buna ziua.Acum 9 luni de zile a decedat tatal meu. Eu si sora mea,fiind fetele din prima casatorie, nu am dat o declaratie de acceptare a mostenirii,care am inteles ca trebuia sa o facem in 6 luni de la decesul tatalui.Acum mama vitrega ne cheama la succesiune,ea vrand sa vanda apartamentul pt.ca are datorii.Prezentandu-ne la succesiune mai avem dreptul la mostenire sau este doar o formalitate pt a vinde apartamentul?Dupa succesiune ea pota sa sustina ca am avut 6 luni la dispozitie in care sa ne fi cerut drepturile, sau are nevoie de semnatura noastra sa vanda apartamentul? Multumesc
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 14:35, 4 August 2011
Succesiunea poate fi acceptata expres (printr-o declaratie notariala) sau tacit (prin preluarea unor bunuri care au apartinut tatalui dvs).
Chiar daca nu ati facut acte de acceptare a succesiunii, daca mama dvs. vitrega nu va contesta drepturile succesorale, atunci va fi in regula.
Pentru vanzarea apartamentului va fi nevoie ori de semnaturile tuturor persoanelor care sunt mentionate ca mostenitori in certificatul de mostenitor, ori de efectuarea partajului asupra apartamentului.
E bine de stiut ca mostenirea de deschide prin moarte, adica ati obtinut calitatea de mostenitor la data decesului tatalui. Insa tot legea spune ca nimeni nu e obligat sa mosteneasca. De aceea exista in lege un termen de 6 luni in care un succesibil isi declara optiunea succesorala (de acceptare sau renuntare la mostenire). In cazul in care nu ati facut o declaratie autentica la notar, va informez ca acceptarea mostenirii poate fi si tacita, adica prin savarsirea de catre succesibil a unor acte si fapte din care sa rezulte fara tagada ca ati inteles sa acceptati mostenirea ( de exemplu, ati luat bunuri din casa, ati platit impozite, facturi pentru bunuri ale defunctului tata, ai reparat ceva, ati incasat chirii, ati continuat un proces de-al tatalui, orice ar fi putut face defunctul tata in calitate de proprietar). Daca aceasta este situatia, in fata notarului veti da o declaratie din care va reiesi ca in termenul legal de optiune succesorala ati acceptat in mod tacit mostenirea.
Mai puteti verifica daca nu cumva va puteti prevala de o cauza de suspendare (forta majora) sau intrerupere a cursului prescriptiei.
Mai exista o situatie, si anume sa fiti repusa in termenul de optiune succesorala de catre instanta. Daca exista cauze temeinic justificate, inevitabile si imprevizibile, care nu implica culpa din partea dvs., ori locuiti in alta localitate si nu aveati cum sa aflati de deces, ori vi s-a ascuns decesul etc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)