avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare referitoare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare referitoare la succesiune

Buna seara,

Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se poate intampla daca nu am deschis succesiunea in aceste 6 luni si daca el poate sa faca sau ar fi putut sa faca demersuri astfel incat eu sa pierd dreptul la mostenire. Tin sa mentionez ca el nu are copii din prima casatorie, dar ca are alte rude de grad apropiat.

De asemenea, am intalnit si termenul: "acceptarea mostenirii". As dori sa imi spuneti si la ce fel de situatie se refera acest lucru, in special daca se aplica si la cazul prezentat mai sus.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:41, 17 Octombrie 2011
io zic sa constactati un avocat in cel mai scurt timp. Acceptarea poate fi expresa (declaratie la notar) sau tacita prin folosinta bunurilor succesiunii. Daca nu va incadrati la a doua situatie puteti fi considerata renuntatoare la mostenire si atunci nu ati facut nimic.
Contactati un avocat si nu cautati raspunsuri pe forumuri.... unde , dupa cum stiti, nu se acorda consultanta juridica
Acceptarea mostenirii poate fi expres, adica facuta printr-o declaratie de acceptare facuta la notariat sau acceptare tacita, in ipoteza in care mostenitorul face de ex. acte de administrare a bunurilor incluse in masa succesorala - in cazul dvs ati achitat impozitul la casa, ati facut reparatii, ati achitat intretinerea.
Daca au trecut mai mult de 6 luni si nu ati facut declaratie de acceptare sau acte de acceptare tacita, tatal vitreg putea sa deschida succesiunea considerand ca nu ati acceptat mostenirea, caz in care se poate ajunge la pierderea dreptului dvs
Fiind adoptata cu efecte depline de tatal dvs vitreg nu se pune problema venirii la mostenirea legala a altor succesibili la moartea dansului, doar daca dansul nu va face vreun testament pentru altcineva. Altfel, sunteti unica mostenitoare. Acum tb sa deschideti succesiunea dupa mama dvs, unde mostenitori sunteti dvs cu cota de 3/4 din 1/2 si tatal dvs cu cota de 1/4 din 1/2 din apartament , restul de 1/2 fiind cota tatalui dvs , apartamentul fiind bun comun.
Tatal dvs este posibil ca in aceste 6 luni sa fi facut o declaratie expresa de acceptare a mostenirii in aceste 6 luni de la deces. Depinde in ce relatii sunteti cu dansul..
Daca dvs nu ati facut aceasta declaratie in fata notarului publici in aceste 6 luni trebyie sa dovedeti ca ati acceptat succesiunea tacit, daca tatal dvs va contesta dreptul; la mostenire. Adica ati facut acte de administrare a bunurilor mostenite.
Acceptarea unei mosteniri se refera la toate mostenirile. Se poate accepta expres sau tacit , sub beneficuu de inventar si sa poate si renunta la mostenire.
Luati legatura cu tatal dvs si prezentati va impreuna la notar pt dezbaterea succesiunii. In caz de neintelegere, notarul va suspenda procedura succesorala conform art 78 din Legea 36/1995 si va va indruma la instanta.
Dvs nu sunteti mostenitoarea tatalui vitreg, legal nu-l mosteniti. Daca sunteti in relatii bune, dupa ce dezbateti succesiunea dupa mama, puteti incheia cu dansul un contract de intretinere sau sa va lase un testament.
Vorbiti intai cu dansul despre mostenirea mamei, sa stiti cum stati.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
gi-jane2, moderator
:offtopic:OF Topic!

cu scuzele de rigoare ... am citit ca sunteti adoptata nu ca NU sunteti. Multumesc Gi_jane2!:hammer:

:vishenka:

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiunea Beatrice86 Beatrice86 Buna ziua.Acum 9 luni de zile a decedat tatal meu. Eu si sora mea,fiind fetele din prima casatorie, nu am dat o declaratie de acceptare a mostenirii,care am ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)