avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare referitoare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare referitoare la succesiune

Buna seara,

Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se poate intampla daca nu am deschis succesiunea in aceste 6 luni si daca el poate sa faca sau ar fi putut sa faca demersuri astfel incat eu sa pierd dreptul la mostenire. Tin sa mentionez ca el nu are copii din prima casatorie, dar ca are alte rude de grad apropiat.

De asemenea, am intalnit si termenul: "acceptarea mostenirii". As dori sa imi spuneti si la ce fel de situatie se refera acest lucru, in special daca se aplica si la cazul prezentat mai sus.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:41, 17 Octombrie 2011
Buna ziua,

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri (sunt fiica doamnei care a postat mesajul). Din fericire nu au trecut fix 6 luni de la moartea bunicii mele si astazi mama a fost la notar si a facut acceptarea mostenirii.

O singura intrebare as mai avea: la semnarea actelor de succesiune am inteles ca este nevoie de doi martori, acestia pot fi din familie (eu si tatal sau fratele meu)? De asemenea, este necesar ca fiecare parte trebuie sa vina cu cate un martor?

Va multumesc.
Martorii sunt doar doi pentru toata succesiunea. Pot fi din familie dar un grad mai indepartat sau vecini , prieteni care au cunoscut pe defunct/defuncta de multi ani. Ei vor declara practic ce stiu despre ea: cum era la data decesului, casatorita-necasatorita, cati copii a avut, deci nu implica intrebari prea intime......Audierea se face in scopul clarificarii calitatii de mostenitori ai celor ce reclama drepturile la succesiune. Nu sunt intrebati cu privire la bunurile din masa succesoarala.
Bunaseara,

Imi puteti spune daca succesiunea trebuie facuta la acelasi notar la care mama a facut acceptarea mostenirii, sau poate fi facuta si la un alt notar?

Multumesc.
Succesiunea se face la notarul din circumscriptia judecatoriei unde si a avut defunctul ultimul domiciliu. Daca exista mai multi notari publici competent este primul sesizat. Acceptarea, renuntarea se poate face oriunde , la orice notariat, aici este competenta generala, insa dezbaterea succesorala se limiteaza la notarul din circumscriptia judecatoriei de la domiciliul defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiunea Beatrice86 Beatrice86 Buna ziua.Acum 9 luni de zile a decedat tatal meu. Eu si sora mea,fiind fetele din prima casatorie, nu am dat o declaratie de acceptare a mostenirii,care am ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)