avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Unei cunostinte i-a murit tatal.
Tatal inainte de a deceda era casatorit pentru a doua oara.
Din prima casnicie are 2 fii,iar din cea de-a doua un fiu.
Inainte de deces tatal ia lasat prin testament fiului din cea de a doua casnicie toata averea dobandita cu actuala sotie si mama fiului mostenitor.
Fiul este major.
Fiul mostenitor nu doreste neaparat dezbaterea mostenirii.
Exista vreun termen la care trebuie sa se prezinte la notar pentru inregistrarea testamentului?
Este obligat prin lege sa dezbata succesiunea si daca da,care este termenul in care trebuie sa o faca?
Decesul a survenit in luna octombrie 2011.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:06, 8 Noiembrie 2011
termenul de acceptare a succesiunii potrivit noului cod civil este de 1 an,atat fiul careiua i s a facut testament cat si ceilalti 2 copii trebuie sa se prezinte la notariat si sa dea declaratie de acceptare a succesiunii,insa testamentul trebuie atacat in instanta pentru ca le-a incalcat rezerva succesorala,copii din prima casatorie au drept la mostenire la fel ca si cel din a doua
Ceilalti doi copii sa mearga rapid la un notar si sa accepte mostenirea. Au drept de rezerva succesorala.
Fiul care are testamentul de asemenea sa accepte mostenirea prin declaratie la notar.
Termenul de acceptare in cazul dvs. este de 1 an.

Dezbaterea poate fi facuta oricand. Daca o face dupa 2 ani de la deces va plati un impozit de 1% din masa succesorala.
termenul de optiune este de un an, dat fiind ca decesul a survenit dupa 1 oct.2011.
In acest termen mostenitorii trebuie sa si exprima optiunea de acceptare sau renuntare a succesiunii. In cazul dezbaterii succesiunii, copii si sotia supravietuitoare sunt rezervatari. Testamentul tb sa fie prezentat notarului daca este olograf se va face constatrea starii materiale si validarea lui, de catre ceilalati mostenitori.In caz contrar notarul va cere verificarea de scripte expertului grafolog, iar in caz de neintelegere se vor indruma partile la instanta.
Oricum, instituindu-l legatar universal , tatal a incalcat rezerva succesorala a descendentilor din prima casatorie si a sotului supravietuitor.
Ei vor avea dreptul de a cere reductiunea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la doi ani după decesul tatălui recăsătorit. este posibil să fiu decăzut din dreptul succesoral? nanook61abc nanook61abc Buna ziua! Tatal meu a decedat acum 2 ani si nu s-a dezbatut succesiunea. Mentionez ca era casatorit cu o alta persoana decat mama noastra(suntem 3 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire lspc lspc Buna ziua!Sunt casatorita si in urma acestei casatorii NU au rezultat copii!Sotul meu are ,insa un baiat din prima casatorie!Intrebarea mea este urmatoarea:ce ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)