avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua!Sunt casatorita si in urma acestei casatorii NU au rezultat copii!Sotul meu are ,insa un baiat din prima casatorie!Intrebarea mea este urmatoarea:ce act putem face ca,in cazul decesului unuia dintre noi tot ce am facut impreuna sa ramana sotului supravietuitor!
Cel mai recent răspuns: ContSters220529 , utilizator 16:58, 15 Septembrie 2011
testament.
Nu puteti ramane cu tot pentru ca copilul este mostenitor rezervatar. Sotul ar putea face un testament prin care sa va dea 1/2 din mostenire. Astfel va cresteti cota de mostenire de la 1/4 la 1/2. De retinut ca toate bunurile din timpul casatoriei sunt bunuri comune si astfel aveti deja 1/2 din respectivele bunuri. La decesul sotului, daca va avea un testament prin care va lasa 1/2 din partea sa veti avea 3/4 din bunurile obtinute in timpul casatoriei si 1/2 din bunurile obtinute inaintea casatoriei.
In cazul decesului dvs, daca nu aveti parintii in viata in acel moment singurul mostenitor rezervatar este sotul dvs. Intocmirea unui testament nu este nicio problema in acest caz. Se face in forma autentica pentru a i spori eficacitatea in sensul de a fi contestat mai greu de alti mostenitori din partea dvs, frati, unchi, nepoti , etc...
In cazul decesului sotului dvs, fiul dansului alaturi de dvs este mostenitor rezervatar. Desi sotul dvs va poate lasa prin testament toata averea mobila si imobila, instituindu va legatar universal, fiul dansului are dreptul la rezerva succesorala care este de 1/2 din bunuri. Deci nu va poate lasa tot. Nu poate sa incalce rezerva succeorala.
Mostenitori rezervatari in deptul nostru sunt: sotul supravietuitor, descendentii (copii defunctului) si ascendentii privilegiati (parintii).
Daca optati pentru mostenirea legala si nu testamentara in cazul sotului dvs dvs veti culege 1/4 din mostenirea lasata de sot, iar fiul dansului 3/4.

Nu se poate sa l sariti intre ghilimele spus pe fiu de la mostenirea tatalui.

Poate aveti noroc si fiul nu accepta in termen de 1 ani de la deces mostenirea prin declaratie la notari si astfel devine strain de succesiune.
In cazul deschiderii succesiunii veti veni in concurs direct cu fiul, care chiar daca este dintr-o alta casatorie a sotului, nu face exceptie de la lege si implicit de la tratamentul egal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacată donația unor bunuri proprii făcută copilului dintr-o căsătorie anterioară? Boiceanuca Boiceanuca Am imobile bunuri propii. Am un soţ şi un copil cu soţul meu. Doresc să donez bunurile proprii fiicei mele. Soţul meu sau fiul lui dintr-o căsătorie ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa - intrebare legata de testament bucdm bucdm Detin o casa si am un singur baiat, casatorit legal. In mod normal, dupa decesul meu si al sotiei mele, baiatul va mosteni casa. As dori insa sa las prin ... (vezi toată discuția)
Testament nutelanebunatica nutelanebunatica pot sa las prin testament jumatate din apartamentul in care locuiesc acum cu sotul meu copilului care are 15 ani si sa nu fie atacat de nimeni dupa decesul meu (vezi toată discuția)