avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire casa - intrebare legata de testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire casa - intrebare legata de testament

Detin o casa si am un singur baiat, casatorit legal. In mod normal, dupa decesul meu si al sotiei mele, baiatul va mosteni casa.
As dori insa sa las prin testament casa si fiului meu si nurorii mele. Astfel incat in caz de posibil divort intre fiul meu si sotia sa, aceasta din urma sa ramana si ea cu jumatate din casa.
Cum pot sa fac acest lucru fara costuri prea mari ? Prin testament ?
Poate fi acesta contestat ulterior ? Este nevoie sa fac si o expertiza medicala si sa o anexez testamentului ?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 23:03, 9 Mai 2013
Puteti intocmi un testament autentic la notar, insa dvs aveti doi mostenitori rezervatari care pot cere reductiunea testamentului la dezbaterea succesiunii . Avand in vedere ca nimeni nu poate stabili ordinea deceselor....intocmiti si dvs si sotia cate un testament desemnand pe fiu si pe dotia acestuia legatari cu titlu universal, lasandu le la fiecare cate 1/2 din casa. caci rezerva copilului este de 1/2. In ceea ce priveste celalalt mostenitor rezervatar sotul supravietuitor el are drept de rezerva 1/8, insa daca dorinta ambilor soti este de a lasa casa celor doi-fiu si nora, banuiesc ca la decesul primului sot acesta nu va cere reductiunea testamentului pt ca ii incalca rezerva succesorala, oricum bunul fiind comun probabil sotul supravietuitor va detine o cota de 1/2 cu tiltu de bun comun.
Sau puteti sa incheiati un contract de donatie cu rezervare de uzufruct pt dvs si sotie, insa este mai scump taxandu se la valoarea de expertiza din grila imobiliara notariala, insa este scutita de impozit.
Buna ziua,
Multumesc frumos pentru raspuns.
Puteti va rog sa imi spuneti si de ce acte am nevoie atunci cand ma voi prezenta la notar pentru incheierea testamentului ?
Multumesc anticipat.
Daca bunul este comun cu Sotia dvs si doriti sa le lasati tot bunul imobil, se vor intocmi doua testamente autentice, unul al dvs si unul al sotiei in care veti desemna pe cei doi legatari cu titilu universal . Aveti nevoie de cartile dvs de identitate in original, de datele celor doi din buletine si daca doriti dar nu obligatoriu prezenta a doi martori care cor avea cartile de identitate in original. Desemna du I legatari cu titlu universal asta inseamna ca atat fiul dvs cat si Sotia acestuia vor avea cate o cota parte sa zicem de 1/2 daca asa hotarati din averea dvs imobila si mobila pe care o veti lasa la decesul dvs. Testamentul poate fi revocat oricand si la orice notar si nu va obliga sa pastrati bunurile in patrimoniul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lspc lspc Buna ziua!Sunt casatorita si in urma acestei casatorii NU au rezultat copii!Sotul meu are ,insa un baiat din prima casatorie!Intrebarea mea este urmatoarea:ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune CristianB09 CristianB09 Buna ziua, In urma decesului lui X, au ramas ca mostenitori legali sotul supravietuitor si fiul sau. Ambii au fost dezmosteniti prin instituirea unei terte ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)