avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
In urma decesului lui X, au ramas ca mostenitori legali sotul supravietuitor si fiul sau. Ambii au fost dezmosteniti prin instituirea unei terte persoane ca legatar universal.
In situatia in care doar fiul doreste reductiunea testamentului, pentru calcularea rezervei sale se tine cont sau nu de existenta sotului supravietuitor exheredat? Mai exact, fiul va avea o rezerva de 3/8 sau de 1/2?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CristianB09 , utilizator 10:26, 6 Octombrie 2015
ca sa nu beneficieze de rezerva legala sotia va trebui sa renunte la ea....
Si sotul supravietuitor la randul lui este mostenitor rezervatar si poate solicita reductiunea.
Sotia supravietuitoare nu va face niciun act de acceptare tacita sau expresa a succesiunii, fiind de acord cu testamentul prin care a fost dezmostenita. In situatia asta, la calculul rezervei fiului se tine cont sau nu de sotul supravietuitor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptarea de catre un succesor rezervatar a testamenului prin care decuius il inlatura de la mostenire, incalcandu-i cota rezervatara, echivaleaza cu renuntarea la rezerva? Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Speta: Decuius lasa 4 rezervatari: sotia supravietuitoare, fiul comun si doi fii din prima casatorie. Prin testament autentic, decuius testeaza: - instituie ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa - intrebare legata de testament bucdm bucdm Detin o casa si am un singur baiat, casatorit legal. In mod normal, dupa decesul meu si al sotiei mele, baiatul va mosteni casa. As dori insa sa las prin ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii? iuli113 iuli113 oficial si legal cand incepe deschiderea succesiunii?si in cat timp poate fi atacat un testament in care sotia ii lasa sotului toata proprietatea instituindu-l ... (vezi toată discuția)