romascanu a scris:
Faină speţă.
Dintre acelea pentru care timpul petrecut în ... gălăgie neuronală ţi-e răsplătit mai degrabă cu mulţumiri şi sărutări de mâini ori :) urări de sănătate, după caz (şi gen). Păcat că nu putem deschide un cont cu ele. ªi noroc că gândurile (ca şi visele) n-au durată reală...
...mă gândeam :) care o fi "partea descendentului care a primit cel mai puţin" (1090 NCC). Fiindcă încercai să scad ...urările de sănătate din ultima scrisoare (sau viceversa) dar îmi tot dă ... cu virgulă. :) Glumeţ rău îngropatul. :rofl: Parcă-ţi pare rău că nu l-ai cunoscut pe vremea când trăia.
Rezerva revine de drept, în virtutea legii, moştenitorilor legali rezervatari.
Acceptarea moştenirii testamentare nu însemnă renuntare "implicită" la mostenirea legală, chiar dacă se poate opta diferit.
Actul de opţiune succesorala este, în principiu indivizibil (nemo pro parte heres). Se admite însă că moştenitorul legal care beneficiază şi de un legat poate opta diferit cu privire la moştenirea legală şi la legat.
Mda, ar fi interesand de ştiut ce s-a scris, în concret, în declaraţiile date.
Cat priveşte informaţia ca i-au fost date "destule în timpul vieţii" nu cred că-i destulă pentru o cerere de raport, dacă observam, spre pildă art 1150 NCC potrivit căruia unele donaţii nu sunt supuse raportului "în măsura în care nu sunt excesive".
Stimata colega Romascanu,
Nu sunteti prima care ar fi vrut sa il cunoasca personal pe "glumet". Este si parerea mea, si a notarului la care s-a deschis succesiunea.
Ca mentiune, "glumetul" ne-a fost coleg :) si ne-a lasat un rebus de descifrat.
Si eu si notarul ne-am batut capuul cu 1.090. Cele 14 pagini n-au niciun fel de valoare baneasca, asa ca sotului supravietuitor i s-ar aplica la reductiune ... nimic, corect?
De unde ar rezulta asa prin reductiune:
- sotia supravietuitoare - isi primeste cota de 1/4
- primul din cei doi fii din prima casatorie, (cel cu 14 foi), primeste 1/2 din 1/4 (rezerva) + din nou 1/2 din 1/4 (conform lui 1090 pc.3), adica primeste un sfert intreg.
- si cel de al doilea fiu din prima casatorie ar primi la fel. Plus legatul in bani, care, cum spuneam, nu depaseste rezerva (daca la randul lui accepta expres testamentul, si evident va face asta doar daca raspunsul la intrebarile mele nr. 1 si 2 este negativ, adica daca acceptarea testamentului prin care este dezmostenit de rezerva - chiar daca primeste legat particular - NU echivaleaza cu renuntarea implicita la rezerva).
Ramane problema rezervei mostenitorului comun, care a acceptat testamentul prin care a fost la randul lui dezmostenit.
Declaratia lui suna asa:
"
Subsemnatul...declar ca accept in mod expres, in conformitate cu art.1.100 C.civil, succesiunea defunctului............ Declar ca am calitate de fiu al acestuia. Totodata, declar ca accept dispozitiile mentionate in testamentul autentificat sub nr......"
Daca aceasta acceptare echivaleaza - si asta este tema topicului - cu renuntarea la rezerva sa, (tot 1/2 din 1/4), atunci aceasta s-ar imparti in doua intre fiii din prima casatorie, corect?
Adica fiul cu foile ar mai lua 1/2 din (1/2 din 1/4), iar cel care a primit legatul particular in bani, la fel.
Ar mai ramane de impartit jumatatea de sfert ramasa de la mostenitorul comun (renuntatorul implicit), care ar reintra in legatul universal al sotiei supravietuiroare, care ar totaliza 1/4 (sfertul ei) + 1/2 din (1/2 din 1/4).
Din nou, multumiri.
Cu stima,
Av.NICULESCU-GORPIN