avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 16:54, 14 Septembrie 2011
Buna ziua !
Avand in vedere ca nu exista mostenitori rezervatari , puteti fi beneficiar testamentar al averii defunctului .
Potrivit Codului Civil , sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct
Exact cum ati mentionat;prin testament.
Daca cel care lasa mostenirea testamentara nu are mostenitori rezervatari ( adica: sot supravietuitor, descendenti, parinti) atunci el poate dispune asupra intregii sale averi prin testament.
Aveti grija ca testamentul sa indeplineasca toate conditiile cerute pentru valabilitatea lui.
Spuneti testatorului sa faca testament autentic, nu olograf. Asa poate fi mai dificil de atacat eventual de frati. Chiar daca nu sunt rezervatari au vocatie la succesiune. S ar putea ca in afara de casa, defunctul sa mai aiba si alte bunuri mobile si imobile pe care fratii sa le mosteneasca in calitate de mostenitori legali, asta in cazul in care pe dvs prin testamanet nu va instituie legatar universal, adica sa mosteniti tot! Nu numai legatar cu tiltu particular , doar pe casa!
Atentie deci la formulare si la vointa testatorului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament plesoiu irina plesoiu irina matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)
Succesiune marcelsimion marcelsimion TRAIM IN TARA TUTUROR POSIBILITATILOR ! ADIO AMERICA ROMANIA TE-A DETRONAT SUNTEM CAMPIONI CU O MEDALIE RARA . Nu imi vine sa cred am in mana un document de ... (vezi toată discuția)
Anularea testamentului george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia dispune ... (vezi toată discuția)