Numai de mostenitorii rezervatari:
Reglementarea categoriilor de mostenitori rezervatari, precum si a cuantumului rezervei acestora este realizata de Codul civil in art. 841-843 si de Legea 319/1944 pentru dreptul la mostenire a sotului supravietuitor (art. 1-2).
Ansamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct. Sinonim - de cujus. Persoana decedata.Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate. Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate. Ansamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct. A fost elaborat avand ca model Codul Francez Legea pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitorAnsamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct. Este o declaratie universala, indiferent cum este redactata sau definita, facuta de un stat atunci cand semneaza, ratifica, accepta, aproba sau adera la un tratat, Potrivit acestor dispozitii legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.