avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ANULAREA TESTAMENTULUI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ANULAREA TESTAMENTULUI

Va supun atentiei urmatorul caz :
Tatal meu se casatoreste in anul 2003
Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 )
Sotia dispune prin testament pentru momentul incetarii sale din viata, sa lase sotului intreaga sa avere, mobila si imobila, instituindu-l legatar universal ( art.888 cod civil )
Sotia fara descendenti, parintii decedati, doua surori in viata.
Sotia tatalui meu a decedat in anul 2010
Tatal meu accepta succesiunea, obtine certificatul de mostenitor.
Testamentul facut tatalui meu, de cine poate fi atacat si in ce termen de la deschiderea succesiunii ?
Va multumesc anticipat pentru sprijin .
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
george1967, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mariana D. , Avocat 13:03, 3 Martie 2011
Numai de mostenitorii rezervatari:
Reglementarea categoriilor de mostenitori rezervatari, precum si a cuantumului rezervei acestora este realizata de Codul civil in art. 841-843 si de Legea 319/1944 pentru dreptul la mostenire a sotului supravietuitor (art. 1-2).


Ansamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct. Sinonim - de cujus. Persoana decedata.Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate. Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate. Ansamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct. A fost elaborat avand ca model Codul Francez Legea pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitorAnsamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct. Este o declaratie universala, indiferent cum este redactata sau definita, facuta de un stat atunci cand semneaza, ratifica, accepta, aproba sau adera la un tratat, Potrivit acestor dispozitii legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata emma baciu emma baciu buna ziua, am si eu o intrebare la care sper sa primesc un raspuns si cineva sa ma poata lamuri pe acest site.eu sunt infiata de bunicii mei,care in urma ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Succesiune marcelsimion marcelsimion TRAIM IN TARA TUTUROR POSIBILITATILOR ! ADIO AMERICA ROMANIA TE-A DETRONAT SUNTEM CAMPIONI CU O MEDALIE RARA . Nu imi vine sa cred am in mana un document de ... (vezi toată discuția)