avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschiderea succesiunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschiderea succesiunii?

oficial si legal cand incepe deschiderea succesiunii?si in cat timp poate fi atacat un testament in care sotia ii lasa sotului toata proprietatea instituindu-l legatar universal?#-o
Cel mai recent răspuns: iuli113 , utilizator 23:08, 3 Mai 2010
Succesiunea se deschide prin deces . Procedura succesorala notariala se poate deschide oricand dupa deces , in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii trebuie sa va manifestati optiunea de acceptare sau renuntare la succesiune .
In functie de motivele pe care le inovati
puteti cere nulitatea unui testament,
Daca exista mostenitori rezervatari
se poate cere reductiunea testamentului
pana la cotitea disponibila.
Actiunea de partaj se poate formula oricand
fiind imprescriptibila.
Problema se pune ca un astfel de testament poate fi atacat doar de catre mostenitorii rezervatari ai persoanei decedate (in speta, parintii sau copiii, daca exista). Parerea mea este ca se poate invoca nulitatea absoluta a unui asemenea testament si reductiunea lui cu rezerva succesorala pe motivul fraudei la lege, daca a fost incheiat existand mostenitori rezervatari, ca atare poate fi atacat oricand, insa, repet, doar de catre acestia..
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Kyandra, moderator
da..dar daca trec 3 ani (decretul 167/1958) se mai poate ataca testamentul?cum poate sotul supravietuitor sa ii revina lui pe baza testamentului toata proprietatea?
Nulitatea absoluta a testamentului nu poate fi data,decat in limita rezervei de mostenire.Sotul supravietuitor pe langa rezerva de mostenire,la care are dreptul,poate obtine si restul de mostenire prin testament.
Deci se poate cere reductiunea testamentului si nulitatea relativa,nu absoluta.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare iuli113 iuli113 Bunica prietenei mele a decedat si a lasat intreaga sa avere prin testament sotului ei chiar daca ei au 2 fiice care traiesc,in momentul de fata una dintre ... (vezi toată discuția)
Termen atacare testament miruna.c miruna.c exista vreun termen in care se poate ataca un testament? (vezi toată discuția)
Atacare testament ralucacornelia ralucacornelia Testamentul poate fi atacat?? Un unchi de-al meu care nu mai este in viata a facut testament unei persoane straine.Acest unchi nu avea copii. Testamentul poate ... (vezi toată discuția)